Nagyot esett augusztusban a belföldi turizmus

Nagyot esett augusztusban a belföldi turizmus

Turista hűsíti magát Budapest belvárosában, a Szabadság téren 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette a KSH a turisztikai szálláshelyek augusztusi forgalmát mutató adatokat, az összkép pedig visszaesést mutat a 2022-ben mértekhez képest.

A statisztikai hivatal közlése szerint augusztusban a szállodákban, magán és egyéb szálláshelyeken összesen 2,3 millió vendég 6,7 millió éjszakát töltött el – a vendégek száma 3,8 százalékkal csökkent, a vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kül- és belföldi látogatók 63 százalékban a kereskedelmi szálláshelyeket (jellemzően a szállodákat) választották, de 2,1 százalékkal nőtt a magán –és egyéb szállások forgalma is.

A részletesebb beszámoló szerint főként a belföldi turizmus esett vissza: a hazai vendégek száma 10 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké 6 százalékkal csökkent a tavaly augusztusi adatokhoz viszonyítva (ez 1,3 magyar turistát és 3,8 millió éjszakát jelent).

Bár a KSH az okokra nem tér ki, a visszaesést a vendéglátásban is jelentkező magas infláció, a szálláshelyek drágulása magyarázhatja, ami miatt egy balatoni vagy velencei-tavi vakáció költségei a horvátországi, görögországi tengerparti nyaralások büdzséjével vetekednek. A jelenség látható volt már idén júniusban is.

Több külföldi jött, főleg Budapestre

A helyzeten némileg javított a külföldi turizmus erősödése: a külföldi vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1 millió külföldi vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 704 ezer vendéget és 1,9 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

A magyarok főleg a Balatonra utaztak – a vendégéjszakák 40 százalékát regisztrálták itt – és a Mátra-Bükk turisztikai térségbe, ahol a vendégéjszakák 8,7 százalékát töltötték. A külföldiek főként Budapestet preferálták, hiszen a fővárosi szálláshelyein töltötték a külföldivendég-éjszakák 46 százalékát – igaz, a küföldiek is szerették a Balatont, amit balatoni vendégéjszakáik 23 százaléka bizonyít.

Köszönjük a vb-nek?

A fővárosi idegenforgalom fellendülését legalább részben magyarázhatja az augusztusban, Ferencvárosban tartott atlétikai világbajnokság is: a Magyar Turisztikai Ügynökség korábban úgy számolt, hogy a vb napjaiban 170 ezer, kimondottan az esemény miatt érkező külföldi látogató érkezett Magyarországra. A KSH úgy számol, hogy a külföldi turisták idén 9,2 százalékkal töltöttek több vendégéjszakát budapesti szállodákban, mint tavaly augusztusban, a magán- és egyéb szállások forgalma pedig 18 százalékkal nőtt. A Portfolio elemzése ugyanakkor hozzáteszi, hogy ez egyáltalán nem lóg ki az előző havi adatok közül, hiszen Budapest a külföldi vendégforgalom élénkülés miatt amúgy is bővülésben volt.

Más kérdés, hogy a stadion építésére és a verseny megrendezésére együttesen elköltött 330 milliárd forintot valószínűleg a jegyárak, a hazai vendéglátó-és szálláshelyek bevétele sem fogja ellensúlyozni.

A KSH összesített adatai szerint  a hazai kereskedelmi szálláshelyeken augusztusban a teljes bruttó árbevétel 84 milliárd forint volt. Ez folyó áron 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – ugyanakkor itt is figyelembe kell venni az infláció hatását.