Robbanás történt az orosz gázexport első számú gázvezetékén

Robbanás történt az orosz gázexport első számú gázvezetékén

Gázvezeték (Fotó: Unsplash/Martin Adams)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Robbanás nyomán tűz ütött ki kedden az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezeték csuvasföldi szakaszán, az incidensben három gázipari munkás életét vesztette, egy pedig megsérült. Erről a TASZSZ orosz állami hírügynökség a helyi mentőszolgálatra hivatkozva számolt be. A katasztrófavédelmi szolgálatok a gázvezetékből kicsapó fáklyalángot már eloltották, a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata szerint. A londoni székhelyű ICE tőzsde adatai szerint a történtek hírére közel 1260 dollárra ugrott a földgáz ezer köbméterének ára Európában. A teljes áremelkedés a nap eleje óta meghaladja az 5 százalékot.

Az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezeték 1983-ban épült, hogy földgázt szállítson Közép- és Nyugat-Európa országaiba. A csővezeték a TASZSZ szerint a Kurszk megyei Szudzsa gázmérőállomás közelében keresztezi az orosz-ukrán határt, majd a gáztranzitszállítás elsősorban az ukrán-szlovák határhoz közeli ungvári, a magyar határ közelében lévő beregszászi és a romániai határon lévő tekeházi kompresszorállomáshoz történik.

A Telex azt írta, hogy az 1980-as években épült vezeték számít jelenleg az Európába tartó – és a háború kezdete óta igencsak megcsappant – orosz gázexport első számú útvonalának, mely az észak-szibériai Jamalo-Nyenyec Autonóm Körzet gazdag mezőin kitermelt földgázt szállítja nyugatra. A Hvg.hu hozzátette, hogy a vezeték 2021 végéig döntő szerepet játszott Magyarország gázellátásában, azóta viszont a hozzánk befutó ágán megszűnt a szállítás, mi már a Török Áramlat nevű vezeték az országba Szerbia felől belépő ágán, a Balkáni Áramlaton kapjuk az orosz gázt.