Robert Fico bejelentette: nem áll szóba több szlovák médiummal sem

Robert Fico bejelentette: nem áll szóba több szlovák médiummal sem

Orbán Viktor és Robert Fico (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfüggeszti a kommunikációt néhány médiummal Robert Fico szlovák kormányfő, „amíg nem kezdik el teljesíteni törvényben előírt kötelezettségeiket” – közölte az MTI beszámolója szerint a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya. Az intézkedés négy, részben külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező, liberálisként számontartott sajtóorgánumot érint, név szerint a Markíza kereskedelmi televíziót, az Aktuality.sk hírportált, illetve a Sme és a Dennik N lapokat és hírportáljaikat.

A közleményt ismertető TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte Robert Ficót is, aki a döntés kapcsán kijelentette: tiszteletben tartja, hogy az állami szerveknek a vonatkozó szabályozás szerint kötelességük tevékenységükről tájékoztatni a sajtót, annak érdekében, hogy az sokoldalú, időszerű és az igazságnak megfelelő információkkal tudja ellátni a nyilvánosságot. Viszont – tette hozzá – a mostani intézkedés által érintett sajtótermékek „az új kormány létrejöttének első órájától fogva nem teljesítik azon kötelezettségüket, hogy valósághűen, sokoldalúan és idejekorán tájékoztassák a nyilvánosságot”.

A magyar kormány, így Szijjártó Péter az októberi szlovák választások után örömét fejezte ki, hogy Szlovákiában „egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak”. Felidézte, hogy az elmúlt években minden olyan eredmény, ami segítette a két ország kapcsolatait, mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása, mind Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye. A régi-új szlovák vezető emellett – írta – „ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a gender ügyről, mint mi”. Azt ugyanakkor már nem tette hozzá, hogy Robert Fico korábban többször tett magyarellenes kijelentéseket, és kiállt a Beneš-dekrétum mellett, amely a második világháború után gyakorlatilag deklarálta a németek és magyarok kollektív bűnösségét.

Orbán Viktor miniszterelnök is szívélyesen üdvözölte egy októberi EU-csúcson, a régi-új kollégáját: „Isten hozta Robert Fico szlovák miniszterelnököt!”. Abban pedig hasonlít is a két kormányfő, hogy Orbán Viktor sem ad interjút a kormánytól független médiumoknak.

Címkék: Robert Fico