Szakadhat a lengyel ellenzéki koalíció

Szakadhat a lengyel ellenzéki koalíció

Jaroslaw Kaczynski leadja szavazatát 2019. május 26-án (Fotó: Reuters/Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába fogott össze Lengyelországban az ellenzék nagy része, az európai parlamenti választásokon nem tudták megverni a kormányzó Jog és Igazságosságot. A PiS magabiztos győzelme ráadásul elindította az ellenzéki pártokat tömörítő Európai Koalíció erjedését. Így egyelőre nincs sok esélye az őszi kormányváltásnak, ám a konzervatívoknak meggyűlhet a baja a parlamenti többség összekovácsolásával.

Az európai parlamenti választások eredménye akkora önbizalmat adhat a PiS-nek, ami akár előcsalogathatja a háttérből a kormányzó párt vezetőjét Jaroslaw Kaczynskit is. Mint a Polska The Timesban Petr Zaremba fogalmaz, megtörtént Kaczynski „boszorkánytalanítása”, és amennyiben a Jog és Igazságosság nyer az őszi parlamenti választásokon, a párt erős embere újra elfoglalhatja akár a miniszterelnöki posztot is. A publicista megjegyzi, hogy magas elutasítottsági indexe miatt 2015-ben Kaczynski mások mögé húzódott, és nem tolta magát előtérbe a tavalyi önkormányzati választások idején sem, a mostani kampányban azonban Mateusz Morawieckivel párban már a párt arcaként jelent meg. Zaremba szerint a PiS európai választásokon aratott első győzelme lezárja a posztkommunista átmenet óvatoskodását is a lengyel társadalomban. A Jog és Igazságosság magabiztosságát jelzi, hogy hét minisztert cserélt le a kormányban, és látva eddigi lépéseinek hatékonyságát, újabb szociális intézkedésekkel készül nekivágni a parlamenti választás kampányának.

Letartóztatások, Kaczynski-szalagok és ellenzéki összefogás Lengyelországban | Magyar Hang

Eközben a hétszázalékos vereség – a PiS 45,5 százalékával szemben valamivel több mint 38 százalékot gyűjtöttek – kikezdte az ellenzéki összefogás amúgy sem szilárd egységét is. Kilépni készül a koalícióból a Lengyel Parasztpárt (PSL), míg a nem is olyan régen alakult Modern nevű liberális párt valószínűleg beolvad a Polgári Platformba (PO). A PSL vezetését a tagság egy része kezdettől óvta ettől az összefogástól, és most úgy látják, hogy a meleg közösségek támogatása és az ehhez hasonló lépések kiszorították a pártot hagyományos terepéről, a falvakból, és a vidéket átadták a PiS-nek.

Ez utóbbi momentumra hívja fel a figyelmet Schmidt Andrea polonista, a Pécsi Tudományegyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének oktatója is. A szakember lapunknak kifejtette, a PiS jól képes mozgósítani a vidéki lakosságot, azaz Lengyelország lakosságának mintegy 40 százalékát. A jelenlegi állapotból nehéz kitörni, ezt a tábort Kaczynskiék biztosan uralják. „A lengyel falu továbbra is sokkalta konzervatívabb nézeteket vall, mint az ellenzéki koalíció, ami eddigi szerepének átgondolására késztetheti a parasztpártot is, ugyanis elemi érdeke a vidéki jelenlét” – húzza alá a szakértő.

Emellett komoly dilemma, hogy mit kezdjen az ellenzéki összefogás Robert Biedron Wiosna (Tavasz) nevű, frissen alakult pártjával, amely szintén megugrotta a bejutáshoz szükséges küszöböt, s ugyan az eredetileg becsült 10 százalékot meg sem közelítette, az elért 6 százalékkal mégis három képviselőt küldhet Brüsszelbe. Csakhogy a Wiosna közeledése Schmidt Andrea szerint még messzebb löki az összefogástól a PSL-t, nincs ugyanis az a lengyel falu, amely melléjük állna a homoszexualitását nyíltan vállaló slupski polgármester, Biedron miatt. S mint az elemző figyelmeztet, nem szabad lebecsülni az egyház szerepét sem, amely garantáltan kikezdene egy ilyen együttműködést.

Aki a lengyel katolikus egyházat támadja, az Lengyelországra emel kezet? | Magyar Hang

A mostani választás alkalmával Lengyelországban tehát megint beállt a régi megosztottság, és ez meghatározó lesz az őszi választásokon is. Schmidt Andrea szerint döntő lehet, hogy melyik oldal tud jobban mozgósítani, meg persze az, hogy mennyiben tudja magát összekapni addig az ellenzéki koalíció. Jelenleg ugyanis nem igazán látszik, hogy mit is keresnek együtt. Az nem igazi hívó szó, hogy „mi vagyunk azok, akik leváltanák a PiS-t”. A Jog és Igazságosság legnagyobb problémájának jelenleg az tűnik, hogy a választásokat ugyan nagy eséllyel megnyerheti, ám minden bizonnyal csak koalícióban tud majd kormányozni. Nagy kérdés, hogy melyik párttal tudna együttműködni, hiszen a korábbi parlamenti kispártok sorra elvéreztek az európai választáson.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/23. számában jelent meg, 2019. június 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!