Szándékosan kapcsolták ki a vészféket az olasz felvonó tragédiánál – három embert letartóztattak

Szándékosan kapcsolták ki a vészféket az olasz felvonó tragédiánál – három embert letartóztattak

Lezuhant egy felvonó Észak-Olaszországban, a Lago Maggiore nevű tó közelében 2021. május 23-án (Fotó: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három személyt letartóztatását rendelte el a verbanai főügyész, mert beismerték, hogy manipulálták a Stresa település és a Motterona-hegy között közlekedő felvonó vészfékrendszerét – írja a 24.hu a Süddeutsche Zeitung cikikére hivatkozva.

Az olasz sajtó szerint a három férfi tudatosan iktatta ki a rendszert, amely megakadályozhatta volna, hogy a kabin visszacsússzon a kötélen és a pilonnak csapódjon.

Olimpia Bossi ügyész a letartóztatások után úgy fogalmazott: a rendszer hiányosságokat mutatott, ezeket radikális beavatkozással kellett volna orvosolni, ez pedig hosszabb, „ha nem is nagyon hosszú bezárást jelentett volna”. A baleset előtti napon a felvonó működését egy időre felfüggesztették, majd folytatták, az ügyész szerint ez azt is jelenti, hogy az üzemeltetők tudtak a problémákról. Az egyelőre kérdéses, hogy a húzókötél miért szakadt el.

Amint arról korábban beszámoltunk a tizennégy ember veszítette életét a tragédia során, amikor leszakadt a felvonó húzókötele, és a kabin a mélybe zuhant.