Szent-Iványi István: Súlyos amerikai fenyegetés Orbánéknak a Magnyitszkij-törvény kilátásba helyezése

Szent-Iványi István: Súlyos amerikai fenyegetés Orbánéknak a Magnyitszkij-törvény kilátásba helyezése

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem most jelezte először az Egyesült Államok, hogy komoly fenntartásai vannak a magyar politikával, külpolitikával, demokráciával kapcsolatosan – értékelte lapunknak Szent-Iványi István, korábbi ljubljanai nagykövet a pénteki hírt: eszerint az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke megvizsgálná, hogy Magyarország megérdemli-e a vízummentességet. Az egykori diplomata szerint nincs újdonság a bejelentésben, hiszen az Egyesült Államok már évekkel ezelőtt jelezte aggodalmait az Orbán-kormányok 2010 utáni tevékenységével kapcsolatban.

A folyamat 2014-ben indult, amikor korlátozták a magyar állampolgárok vízummentes utazási lehetőségeit az USA-ba. Amíg korábban öt évig volt érvényes a belépési jogosultság az ESTA (Electronic System for Travel Authorization) rendszerben, addig 2014-ben ennek idejét egy évre korlátozták, és az engedély csak egy belépésre jogosít azóta is. Amerika azt kifogásolta, hogy az egyszerűsített magyar állampolgárság megszerzése, illetve a letelepedési kötvény-vásárlás során a határon túli magyarokon kívül sok kétes elem is hozzájutott a magyar útlevélhez. Utólag kiderült, hogy valóban kémek és bűnözők is hozzájutottak a fontos dokumentumhoz. A magyar kormány egyik esetben sem vizsgálta felül a rendszert, sőt, egyáltalán nem reagált az amerikai kérésre.

Akár a vízumkötelezettséget is visszaállíthatják

– Már a folyamat elindulásakor is jelezték, hogy ez csak egy közbenső lépés, amelynek a végállomása a vízumkényszer teljes visszaállítása lehet. Tévedés lenne azt gondolni, hogy a folyamat a jelenlegi nagykövethez, David Pressmanhoz köthető, hiszen tíz évvel ezelőtt nem ő volt a hazánkba akkreditált nagykövet, illetve a Trump-adminisztráció alatt is aggályokat fogalmaztak meg a magyar útlevéllel kapcsolatban – mondta Szent-Iványi István. – De ennél súlyosabb fenyegetések is elhangzottak a külügyi bizottságban, hiszen arról is szó esett, hogy szövetségeshez méltatlan támadások érték magyar részről Joe Biden elnököt illetve David Pressman nagykövetet. Ben Cardin elnök felvetette, az amerikai kormánynak nemcsak azt kellene megvizsgálni, hogy megbízható partner-e hazánk és érdemes-e a vízummentesség fenntartására, hanem azt is, hogy az elharapódzó korrupció miatt vajon nem lenne-e érdemes a Magnyitszkij-törvényt alkalmazni Magyarországgal szemben. Ez utóbbi lényege, hogy bizonyos magyar állampolgárokat, akár kormánytagokat is kitilthatnak az Egyesült Államokból, illetve akár külföldön lévő vagyonukat is befagyaszthatják. Az uniós országok közül eddig csak Bulgáriával szemben alkalmazták ezt a jogszabályt.

Szent-Iványi szerint a mostani lépés annak a jele, hogy mind az amerikaiak, mind az uniós tagországok úgy érzik, a magyar kormány oly mértékben viselkedik kiszámíthatatlanul és megbízhatatlanul, hogy komolyabb lépésekre van szükség. Egyébként a legfrissebb fejlemények mögött minden bizonnyal a svéd NATO-tagság körüli hercehurca is ott lehet. A magyar kormány ez ügyben komoly hitelességi válságba is került, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de még Novák Katalin köztársasági elnök is többször kijelentette, nem mi leszünk az utolsók a ratifikációval. Mindezek fényében, illetve mert a törökök már megszavazták a svéd NATO-tagságot, teljesen érthetetlen, hogy Orbán Viktor a csütörtöki uniós csúcson Ulf Kristersson svéd kormányfővel tárgyalva miért nem mondott konkrét dátumot, és miért beszélt arról, hogy a parlament február végén összeül, ahol majd döntenek a svéd NATO-tagság ratifikációjáról.

Hajuknál fogva előrángatott magyarázatok

Az egykori nagykövet arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország ugyan nagyarányú haderőfejlesztésbe kezdett, a légierővel azonban gondban lehet. A jelenleg hadrendben lévő svéd Gripenek lízingidőszaka 2026-ban lejár, és egyelőre nem folynak tárgyalások az együttműködés folytatásáról. Ulf Kristersson kormányfő ezzel kapcsolatosan arról beszélt, hogy erről csak a NATO-ügy lezárását követően lehet majd tárgyalni. A másik lehetőség amerikai harci repülők vásárlása lehetne, de az Egyesült Államokkal fennálló feszült viszony miatt kétséges, hogy ezzel kapcsolatosan sikeres tárgyalásokat lehetne folytatni. Ezért is tárgyalhatott Orbán Viktor Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy esetleg francia Mirage-gépeket vásárolnánk. De azért is bajban van Orbán, mert egyelőre megbukni látszik a mesterterv, miszerint Budapestre hívja a svéd miniszterelnököt tárgyalni, amit úgy ad el majd a híveknek, hogy a Kristersson bocsánatot kért, és így már megszavazhatják a bátor fideszes képviselők Svédország NATO-tagságát. Miután ezt eddig elutasította a svéd miniszterelnök, most ki kell találni, vajon miért is ratifikálja az Országgyűlés a dokumentumot.

Szent-Iványi István úgy véli, hasonló erőlködés látható azt követően, hogy minden előzetes fenyegetőzés ellenére Orbán Viktor a csütörtöki EU-csúcson megszavazta az Ukrajna támogatására szánt pénzügyi csomagot, pedig korábban attól volt hangos a kormánypárti sajtó, hogy csak abban az esetben bólint rá az elképzelésre, ha arról minden évben újra szavaznak majd. Minden bizonnyal az történt, hogy felhívták Orbán Viktor figyelmét: nagyon komoly következménye lesz, ha továbbra is akadályozza az Ukrajnának szánt támogatást, és a miniszterelnök belátta, hogy ezúttal valóban elegük van a hintapolitikából az uniós kormányfőknek, illetve az unió vezetőinek. – Most arról szól a kormánypropaganda, sikerült elérni, hogy a Magyarországnak szánt pénzekből nem finanszírozhatja az unió az ukrán fegyverszállítmányokat. Pedig erről soha nem volt szó, hiszen a hazánknak járó pénzek átcsoportosításáról csak akkor lehetne szó, ha előzőleg módosítanák a közösségi költségvetést, ilyesmi pedig nem történt. De azért is kellemetlen a szituáció a nemzeti konzultációs ívekkel felfegyverezve Brüsszelbe érkezett kormányfő számára, mert a konzultáció napokban bejelentett végeredménye szerint a magyarok úgy nyilatkoztak, addig nem járulnak hozzá Ukrajna támogatásához, amíg meg nem kapjuk az uniós támogatásokat. Ezek a keservesen megszült és hiteltelen magyarázkodások azt mutatják, Orbán Viktor egyszerűen az emberek tájékozatlanságát használja ki, amikor ilyen hajuknál fogva előrángatott magyarázatokkal traktálja híveit – hangsúlyozta az egykori diplomata.