A szlovák külügyminiszter korrekt kommunikációra kérte Szijjártót

A szlovák külügyminiszter korrekt kommunikációra kérte Szijjártót

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Fõiskola diplomaosztó ünnepségén 2018. június 22-én (MTI Fotó: KKM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország fokozódó elszigetelődése Orbán Viktor oroszbarát politikája miatt már a V4-es együttműködés szintjén is érződik. A V4-es csoport felbomlásáról hivatalosan nincs szó, Magyarországot viszont az együttműködés összes többi országa nyíltan kritizálja, a szlovák külügyminiszter pedig Szlovákia, Csehország és Lengyelország politikájával kapcsolatban korrekt kommunikációra szólította fel magyarországi kollégáját – írja a szlovákiai Dennik N magyar mellékletében megjelent cikkben.

Szlovákia külügyminisztere, Ivan Korčok úgy látja, hogy a V4-ekben jelenleg Ukrajnát illetően kialakult helyzet teljes mértékben azt bizonyítja, amit a szlovák diplomácia eddig is kommunikált, miszerint nincs mindenben automatikus egyetértés. „Az viszont tény, hogy jelenleg Lengyelország, Csehország és Szlovákia a legjelentősebb biztonságpolitikai kérdésben azonos álláspontot képvisel, Magyarország pedig igyekszik távolságtartó lenni. Mi ezt a helyzetet másként látjuk, hiszen az Ukrajna elleni agresszió közvetlenül érint bennünket. Ami pedig a V4-ek jövőjét illeti, úgy érzem, még inkább a befelé irányuló gyakorlati együttműködésre kell összpontosítani, semmint azt a látszatot kelteni, hogy a V4-ek saját külpolitikával rendelkeznek, vagy akár valamiféle önálló blokként működnének a NATO-n és az EU-n belül” – nyilatkozta Korčok a Denník N-nek.

A szlovák diplomácia vezetője a Denník N-nek azt is elmondta, hogy magyar kollégáit korrekt kommunikációra kérte. „Nem tervezünk konkrét találkozót, de vannak olyan alkalmak, amikor beszélünk Ukrajnáról. Az egyik ilyen találkozó alkalmával arra kértem magyar kollégámat, hogy tartsák tiszteletben például a hadfelszerelés szállításának kérdésében képviselt eltérő álláspontunkat, és ezt úgy kommunikálják, hogy ne keltsék annak látszatát, ez a három V4-es ország tulajdonképpen a fegyverszállítással meghosszabbítja a konfliktust. Ha bármit is meghosszabbítunk ezzel, akkor az Ukrajna védekezőképessége az értelmetlen agresszióval és katonai túlerővel szemben” – nyilatkozta.

Korčok mindeközben nem kívánta kommentálni Magyarország Ukrajnával kapcsolatos álláspontját. „Magyarország eltérő álláspontjára politikai szemszögből tekintek, Magyarország ezidáig gyakorlatilag a NATO és az EU minden jelentős döntésének része volt és támogatta azokat, beleértve a szankciókat is. Ahhoz, hogyan tekintenek Magyarországra az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt, nem kívánok nyilvános kommentárt fűzni, ezt meghagyom budapesti partnereinknek” – szögezte le a miniszter.