Teljesen átalakítják a lengyel kormányt az elnökválasztás után

Teljesen átalakítják a lengyel kormányt az elnökválasztás után

Jaroslaw Kaczynski leadja szavazatát 2019. május 26-án (Fotó: Reuters/Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyszabású kormányátalakítás várható Lengyelországban röviddel a nyári szünet után, de Mateusz Morawiecki kormányfő nem távozik a posztjáról – jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke vasárnap egy rádióinterjúban. A 24.hu által is idézett Kaczynski elmondta, személycserékre készülnek, felülvizsgálják a miniszterek szakterületei közötti esetleges átfedéseket is. Mint hozzátette, nemcsak a kormányon, hanem a kormánypárton belül is lesznek átszervezések.

A kormánypárt vezetője a rádiós beszélgetésben arra is kitért, továbbra is szorgalmazza a sajtó „visszalengyelesítését”, utalva arra, hogy korlátozná a külföldiek részvételét a lengyel sajtótermékek tulajdonlásában. Az elnökválasztási kampány idején a lengyel kormány többször is panaszkodott arra, hogy a sajtó, különösen a német tulajdonban levő médiumok, elfogultan tudósítottak a kormányzati kérdésekről.

Elemzők szerint a minisztercserékre a PiS elnökjelöltjének, a hivatalban levő Andrzej Duda államfőnek az elnökválasztáson aratott csekély arányú győzelme következtében kerül sor, ez ugyanis annak lehet a jele, hogy a választók jó része nem elégedett a kormány politikájával.