The New York Times: a demokratáknak alternatíván kellene gondolkodniuk Biden helyett

The New York Times: a demokratáknak alternatíván kellene gondolkodniuk Biden helyett

Joe Biden amerikai alelnök és Hillary Clinton volt külügyminiszter részt vesz a Harry Reidről, az amerikai szenátus demokrata elnökéről készített portré avatóünnepségén Washingtonban 2016. december 8-án. Gavin Glakas festő alkotásával a nyugdíjba vonuló képviselő előtt tiszteleg (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két napon belül másodszor foglalkozott Joe Biden esetleges demokrata elnökjelöltségének kérdésével az amerikai The New York Times napilap, s mindkétszer azt pengették meg, hogy a demokratáknak alternatíván kellene gondolkodniuk a most 77 éves volt alelnök helyett, írja tudósításában az MTI.

– Demokraták, ideje B-tervben is gondolkodni! – jelentette ki még vasárnapi publicisztikájában a lap munkatársa. Az alcímből kiderült, hogy nem Biden életkora, vagy az elemzők szerint szellemi problémáira utaló egyre gyakoribb megszólalási nehézségei miatt kellene a pártnak más jelölt személyében is gondolkodnia. „Tara Reade vádjai Biden ellen cselekvésért kiáltanak” – írta a publicista, annak az 56 éves nőnek a vádjaira célozva, aki valaha a szenátusban Biden munkatársa volt, és most azzal vádolja, hogy szexuálisan zaklatta őt.

Az amerikai szenátus titkára hétfőn levélben értesítette Bident, hogy az esetleges szexuális zaklatására vonatkozó dokumentumokat a törvény értelmében nem áll módjában kiadni. Válaszában Julie E. Adams titkár leszögezte: egy 1991-ben hozott törvény bizalmas voltukra tekintettel megtiltja az ilyen jellegű szenátusi információk nyilvánosságra hozatalát. Biden még múlt hét pénteken kérte a szenátustól, hogy tegye hozzáférhetővé az ügyre vonatkozó esetleges dokumentumokat. Közben Tara Reade jelezte: kész eskü alatt vallomást tenni az 1993-ban történtekről.

A szexuális zaklatás vádja azért is különösen kellemetlen, mert Biden korábban ígéretet tett rá, hogy nőt választ alelnökjelöltnek.

A The New York Times hétfői számában már azt szögezték le: meghatározó jelentőségű lehet, hogy Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje kit választ maga mellé alelnökjelöltnek. Az alelnökjelöltség kérdésével, többek között a volt külügyminiszter, Hillary Clinton esetleges „visszatérésének” lehetőségével a minap lapunk is részletesen foglalkozott.

Hillary Clinton már csak a telefonhívást várja - Kivel indul Biden Trump ellen? | Magyar Hang

Alelnökjelöltjüket keresik a demokraták. Sokat számíthat, ki lesz az.

Most az amerikai lap emlékeztetett arra, hogy az alelnökjelöltek kiválasztása évtizedeken keresztül nem volt különösebben fontos ügy, a közvéleményt kevéssé foglalkoztatta a politikus személyisége, gondolkodásmódja, ezt inkább csak a pártpolitika elemzői vizsgálták, és az alelnökjelölt személye általában az elnökjelölt választási esélyeire sem volt hatással. A mostani elnökválasztás azonban – a The Nwe York Times megfogalmazása szerint – „a különböző erők összhatása miatt” más lesz. Maga a Biden-kampánytörzs sem cáfolja, hogy Obama volt alelnöke egy ciklusra választandó elnök lenne.

– Átmeneti jelöltnek tekintem magam – idézte az újság magát Bident, aki a múlt héten egy online pénzgyűjtő rendezvényen fogalmazott így. Megszólaltatták Harry Reid demokrata párti volt szenátort, a politikai alakulat egyik változatlanul befolyásos személyiségét. Reid szerint „mivel Joe 77 éves, az emberek arra fognak figyelni, hogy ki lehet a következő elnök.” A volt szenátor szerint ezért „minden korábbi választásnál fontosabb”, hogy ezúttal ki lesz az alelnökjelölt.

Claire McCaskill, Missouri volt demokrata párti szenátora a lap szerint „ennél is nyersebben” fogalmazott. „Most döntünk arról, hogy ki lesz az első női elnök” – idézte a The New York Times a politikust.