Több lehet a koronavírus miatt elhunytak száma, mint amit a statisztika mutat

Több lehet a koronavírus miatt elhunytak száma, mint amit a statisztika mutat

Kórházban. Képünk illusztráció!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírussal összefüggő halálozások száma akár 60 százalékkal magasabb lehet, mint ami a hivatalos adatokból látszik – írja az Index a Financial Times cikkére hivatkozva. A brit üzleti lap 14 észak- és nyugat-európai ország adatait vizsgálta januártól kezdődően, és azt találta, hogy 122 ezer fővel többen haltak meg azóta, mint egy átlagos évben szoktak, miközben a Covid-19 betegség csak 77 ezer embernél szerepel a halál okaként az országok statisztikáiban. 

Ebből arra következtetnek, hogy ha hasonlóan alulmérik a számokat mindenhol a világon, akkor nem 201 ezer körüli a járvány miatt elhunytak száma, hanem 318 ezer környékén járhat a halálozási statisztika.

Az FT által kimutatott 122 ezres többlet a mortalitás 50 százalékos emelkedését jelenti a vizsgált országokban, de elég nagy szórással, Franciaországban például 34 százalékos, míg Belgiumban már 60 százalékos a növekedés. Az összes halálozási többletet csak kis részben magyarázhatja, hogy egyes elhunyt betegeknél nem azonosítják a vírust, így más ok szerepel végül a halotti bizonyítványán, illetve hogy a kialakult helyzet miatt az emberek nem akarnak kórházba menni. 

David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem kockázatkutatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy az Egyesült Királyságban biztosan alulbecslik a Covid-19-be belehaltak számát, mert csak a kórházakban elhunytakat számolják bele a statisztikába. Szerinte az egyetlen értelmes módszer az országok összehasonlítására a teljes halálozás vizsgálata. Nagyon sok kérdés van azokkal kapcsolatban, akiknek nem Covid-19 szerepel a halotti bizonyítványukon, de az ember mégis érzi, hogy a haláluk kapcsolódik valahogyan a járványhoz.

Egyes kutatók szerint a többlet becslésekor azt is figyelembe kéne venni, hogy a korlátozások miatt az egyéb halálokok közül vannak, amelyek most visszaestek (munkahelyi baleset, közlekedési baleset). Ezért Markéta Pechholdová, a Prágai Egyetem közgazdásza szerint valamelyest még a több halállal számoló statisztikák is konzervatívan becsülnek.