Török ígéret: várhatóan heteken belül ratifikálni fogják Svédország NATO-csatlakozását

Török ígéret: várhatóan heteken belül ratifikálni fogják Svédország NATO-csatlakozását

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hakan Fidan török külügyminiszter azt mondta svéd kollégájának, hogy Törökország várhatóan heteken belül ratifikálni fogja Svédország NATO-csatlakozását – erről Tobias Billstöm svéd külügyminiszter beszélt szerdán Brüsszelben a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve. Billström hozzátette, hogy a kétoldalú egyeztetés során a török külügyminiszter nem jelezte a csatlakozás végleges jóváhagyásának pontos dátumát.

Svédország – Finnországgal együtt – tavaly májusban, Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követően kérte felvételét a NATO-ba. Törökország a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe határozottabb fellépést kért Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén, elvárja például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő feltételezett tagjainak kiadását. Válaszul Stockholm terrorizmusellenes törvényjavaslatot terjesztett elő, amely bünteti a terrorista szervezethez való csatlakozást, továbbá feloldotta a Törökországgal szembeni fegyverexportkorlátozásokat.

Billstöm arra is kitért, keddi egyeztetésük során Szijjártó Péter külügyminiszter megerősítette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely ratifikálja a svéd tagságot. „Számomra ez azt jelenti, hogy a döntés most Ankara kezében van. Amint zöld utat kapunk Törökországtól, abban a pillanatban zöld utat kapunk Budapesttől is” – fogalmazott a svéd külügyminiszter.

(MTI)