Törökország is vesz a Szputnyik V vakcinából

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szputnyik V vakcina májusban megkezdődő Törökországba szállításáról és az oltóanyag ottani közös gyártásának lehetőségéről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint az orosz fél kifejezte készségét a járványellenes együttműködés fokozására. A két elnök kifejezte reményét, hogy az intézkedések nyomán jelentős javulás áll be a törökországi helyzetben, ami lehetővé teszi majd az idegenforgalmi kapcsolatok helyreállítását is.

A török hatóságok a fertőzés gyors terjedése miatt teljeskörű zárlatot rendeltek el az április 29. és május 17. közötti időszakra. Moszkva április 15. és június 1. között minimálisra korlátozta a két ország közötti légiutas-forgalmat. Putyin és Erdogan emellett kitért a szíriai, a líbiai és a hegyi-karabahi rendezés kérdéseire is.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 7975-tel 4 847 489-re emelkedett az operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,16 százalék, az új esetek 11,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 271 044-re, a halálos áldozatoké 360-nal 111 895-re, a felépülteké pedig 7506-tal 4 464 550-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 130,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 174 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 503 037 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)