Törökország lezárta légterét a Szíriába tartó orosz gépek előtt

Törökország lezárta légterét a Szíriába tartó orosz gépek előtt

Mevlüt Çavuşoğlu (balra) és Dmitro Kuleba török és ukrán külügyminiszterek Lvivben. (Fotó: Dmitro Kuleba/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország lezárta a légterét a Szíriába tartó orosz repülőgépek előtt – jelentette be helyi idő szerint szombaton a török külügyminiszter, hozzátéve, hogy a döntés egyaránt vonatkozik a civil és a katonai gépekre is.

Oroszországnak áprilisig volt engedélye arra, hogy az arab országba tartó járatai használják a török légteret – magyarázta Urugay-i látogatása során Mevlüt Cavusoglu újságírók előtt, kiemelve, hogy a török kormány három hónapra engedélyezi a légtérhasználatot, amelyet az időtartam lejárta után ismét kérvényezni kell. A Habertürk török televízió arról tájékoztatott, hogy Ankara erről már márciusban értesítette Moszkvát.

A tilalom három hónapig tart – tette hozzá az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Cavusoglut idézve. A külügyminiszter bejelentésére Moszkva egyelőre nem reagált.

Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban, míg Ankara a damaszkuszi rezsim ellen harcoló milíciáknak nyújt segítséget.

(MTI)