Továbbra is tart Joe Biden lendülete, de Sanders viheti Kaliforniát

Továbbra is tart Joe Biden lendülete, de Sanders viheti Kaliforniát

Joe Biden támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a dél-karolinai Columbiában 2020. február 11-én (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerika szövetségi államai 6-10 órával járnak a magyar idő „mögött”, így még nem mindenhol lettek összesítve az eredmények, ám az eddigi adatok alapján Barack Obama volt alelnöke közel kétszer annyi delegáltat tudhat magáénak, mint az önmagát demokratikus szocialistaként meghatározó ellenfele. Michael Bloomberg, hiába költött el dollárszázmilliókat, szinte sehol sem rúgott labdába, Elisabeth Warren még saját államában is csak harmadik lett.

Noha pont a legtöbb delegáltat adó Kaliforniában alacsony még a feldolgozottság, és ott az előzetes felmérések alapján várhatóan Bernie Sanders fogja nyerni az előválasztást, ahogy a második legtöbb delegáltat kiosztó Texasban sem hirdettek még végeredményt (ott egyelőre fej-fej mellett áll a két jelölt), Biden megnyerte Alabama, Arkansas, Massachusetts, Minnesota, Észak-Karolina, Oklahoma, Tennessee és Virginia államokat – míg Sandersé lett Colorado, Utah és Vermont –, azaz mindenhol győzött, ahol komolyabb létszámú afroamerikai lakosság él. Az exit pollok szerint a feketék minden államban legalább 60 százalékban rá szavaztak.

Bidennek komoly lendületet adott, hogy Dél-Karolinát fölényesen nyerte, és ezek után beállt mögé Amy Klobuchar és Pete Buttigieg is, ahogy az elnökjelöltségtől szintén korábban visszalépő, texasi Beto O’Rourke is. Virginiában megkapta Hillary Clinton egykori alelnökjelöltjének, Tim Kaine-nek is a támogatását, azaz, a demokrata pártelit, ahogy négy évvel ezelőtt is, most is összezárt Sanders kárára.

„Nem véletlenül hívják szuperkeddnek ezt a napot” - mondta korábban az első három előválasztó államban bukdácsoló Biden, hozzátéve: „nagyon is él a kampányom.” Biden előnye ennek ellenére, amennyiben Sanders nyeri Kaliforniát, nem lesz nagy, sőr még helycsere is elképzelhető. Márpedig mind az Associated Press, mind a Fox News szerint az Arany Államot vetélytársa, a vermonti szenátor fogja vinni.

Kaliforniában az adatok 9 százalékának feldolgozása alapján jelentős Sanders előnye, amennyiben ott elvinné a delegáltak nagy részét, akkor fordítani tudna az eredményeken, és ő tudna győztesen kijönni a szuperkeddről. Ott az eddigi eredmények alapján 28,5 százalékkal vezet a 19 százalékos Bloomberg és a 17 százalékot elérő Biden előtt, Warren 11,6 százalékon van.

Az eddigi eredmény szerint a szavazólapra való kerülésük óta visszalépett Buttigieg 11 százalékot ért el, Klobuchar 5,3, Tom Steyer pedig 4,3 százalékot. Kaliforniában vélhetően azért kaphattak viszonylag sok szavazatot a visszalépők, mert ott lehetséges volt az elő-szavazás.

Bloomberg kampánycsapata holnapra ígért tájékoztatást arról, hogy a világ kilencedik leggazdagabb embere visszalép-e a jelöltségtől, vagy tovább folytatja a küzdelmet. Visszalépése minden valószínűség szerint tovább erősítené Bident. Warren stábjából nem érkezett egyelőre ilyen hír.

Március végéig további tizenegy államban tartanak előválasztást, így addigra a jelölőgyűlésre a delegáltak kétharmadát lehet majd megszerezniük a jelölteknek. Egy hét múlva Észak-Dakota, Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri és Washington államban lesznek előválasztások.

Amennyiben megérkeznek a texasi és kaliforiniai adatok, frissítjük cikkünket.