Trump felszólította Georgia kormányzóját a lemondásra

Trump felszólította Georgia kormányzóját a lemondásra

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A kormányzó egy obstrukcionista, aki nem akarja elismerni, hogy mi nyertük meg Georgiát, NAGYON! Ezen kívül más csatatér-államokat is nyertünk” – tweetelte ki a leköszönő elnök, Donald Trump a sajátos stílusában kedvenc közösségi felületén, hogy mivel a Georgia-i kormányzó elismerte Joe Biden leendő elnököt a választás győztesének, és ezzel elveszítette Trump bizalmát, le kéne mondania.

Biden Georgiában a levélszavazatok megszámlálása után 12 000 szavazattal nyert. A szavazólapokat kétszer számolták újra, azaz, összesen három összesítés szerint győzött a demokrata kihívó. Biden Georgia 16 elektori szavazatával együtt 306-232-re nyerte az elektori kollégium szavazását, már csak annyi van hátra, hogy az újonnan, január harmadikán össszeülő megválasztott kongresszus felesküdjön, majd január 6-án hitelesítsék a választási eredményeket. Ha ez is megtörténik, akkor Joe Biden január 20-án tud felesküdni az Egyesült Államok 46-ik elnökének.

Trump többször is nyomást helyezett Kempre, hogy érvénytelenítse a választási eredményeket, és nevezzen ki 16 Trumphoz húzó republikánus elektort. Georgia azért is kimondottan fontos most, mert speciális választás lesz január 5-én, ahol két szenátort is választanak, ugyanis a novemberi szavazáson egyik jelölt sem érte el az állam által előírt 50%+1 szavazatot.

Az alapvetően republikánusok felé húzó államban Trump híveinek egy része bojkottálni szándékozik a választás második fordulóját, részben amiatt, mert nem bíznak a választások tisztaságában, részben pedig szándékosan, „büntetésül”, mivel a republikánus pártelit nem állt ki teljes mellszélességgel és határozottsággal Trump mellett, így megnyitva az utat a két demokrata kihívó esetleges választási győzelme felé.

Ha a demokraták mindkét helyet megszereznék, akkor az amerikai felsőházban, a Szenátusban, 50-50 lenne a demokrata és republikánus szenátorok száma, így az alelnök, Kamala Harris szavazatával a demokraták visszavennék a vezetést. Amennyiben a kettő közül legalább az egyik választást republikánus szenátor nyeri, akkor viszont marad a republikánus vezetés a felsőházban, így az az érdekes helyzet alakulna ki, hogy míg az elnök és az alsóház demokrata, addig a felsőház republikánus irányítású lenne, egy konzervatív irányba húzó Legfelső Bírósággal.