Trump kedvenc csatornája sem szeretné, ha bárki követné az elnököt a gyógyszerszedésben

Trump kedvenc csatornája sem szeretné, ha bárki követné az elnököt a gyógyszerszedésben

Donald Trump amerikai elnök 2020. április 22-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkolta az amerikai közvéleményt Donald Trump elnök minapi bejelentése, miszerint – saját orvosa ellenjavaslata ellenére – másfél hete megelőző jelleggel cink-tablettákat és az általa életmentő csodaszernek mondott hidroxiklorokint szed. 

Korábban is voltak arról hírek, hogy egyre növekvő nyugtalansággal figyelte az amerikai elnök a környezetében is megjelenő koronavírust. Így amikor a Fehér Házban a személyes felszolgálója, tizenegy, az ő biztonságát óvó titkos ügynök, valamint tanácsadója, Stephen Miller felesége – aki Mike Pence alelnök hivatalában dolgozik – is fertőzött lett, a Fehér Házban is elrendelték a szigorúbb távolságtartási szabályokat. Ezek nagyjából pont másfél hete voltak, tehát amennyiben az elnök igazat mond, ekkoriban kezdte el szedni a malária ellen alkalmazott gyógyszert, a hidroxiklorokint.

Trump hidroxiklorokint és cinktablettát szed | Magyar Hang

Az elnök, bár már közel három hónapja van egészségügyi vészhelyzet Amerikában, még mindig adós maradt egy koherens válasszal a járványra. Kezdetben nem léptek fel szigorúan a fertőzések terjedésének megakadályozására, és nem volt megfelelő mennyiségű védőfelszerelés, tesztelés, de nem működik együtt az elnöki hivatal az államokkal és az egészségügyi szervezetekkel sem.

Trump abban viszont következetes, hogy a felelősséget megpróbálja áthárítani egyfelől Kínára, másfelől az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), a védekezés megszervezését pedig az államokra és a javaslatokat megfogalmazó szakemberekre. Az elnök ellentmondásosságára jellemző, hogy bár a Fehér Ház adja ki a különböző ajánlásokat, azok kiadása után az abban foglaltakkal ellenkező tartalmú üzeneteket küld ki kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitteren követőinek. Az, hogy egyre újabb üzenetekben biztosította az embereket arról, hogy közel van már a vakcina, vagy a hatásos gyógyszerek érkezése hamarosan várható, értelmezhető úgy is, mint az elnök „wishful thinking”-je, reménye, hogy amit mond, az tényleg igaz.

Mindenesetre a demokratapárti kongresszusi elnökasszony, Nancy Pelosi nem mulasztotta el, hogy odaszúrjon egyet Trumpnak, amikor azt nyilatkozta a CNN műsorában, hogy „ebben az életkorban, és az ilyen jelentős, mondhatni, kóros túlsúllyal” a tudományosan nem igazolt hatású gyógyszer szedése nem ajánlott.

Ez az a gyógyszer, amit már két hónapja is mint alkalmazható terápiát emlegetett az elnök, és másfél hónapja is megdöbbentette az újságírókat, amikor azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy „vedd be, mit veszíthetsz?” A gyógyszer az elmúlt idők klinikai tesztjei szerint vagy semmilyen, vagy jelentéktelen hatással bír, ám jelentős mellékhatásai lehetnek. Különböző gyógyszerek preventív céllal való szedése pedig kifejezetten ellenjavalt, ha pedig a készleteket felvásárolják az emberek a gyógyulás reményében, akkor azok számára nem maradhat elég készítmény, akiknek viszont szüksége lenne rá, figyelmeztetett dr. Anthony Fauci járványügyi szakember is.

Neil Cavuto, az elnök kedvenc csatornája, a Fox News műsorvezetője azonnal figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne vegyék be az elnök által javasolt gyógyszert, mert akár bele is halhatnak. Az elnököt, úgy tűnik, szíven találta ez a mondat, és azóta elárasztotta a Twittert olyan üzenetek megosztásával, amelyekben Cavutot titkos CNN-esnek, butának és félrevezethetőnek mondják. Trump egyenesen azt írta: „a Fox már nem a régi. Hiányzik Roger Ailes!”

Mivel a hatástalan gyógyszer felírását az orvos megtagadhatja, a bármiféle előny nélküli, ámde potenciálisan veszélyes gyógyszerek felírását pedig meg kell tagadnia, így, amennyiben az elnök állításai helyesek, akkor az felveti a Fehér Ház orvosának felelősségét is. Tudván, hogy Trump rugalmasan bánik az igazsággal, a Vox magazin fel is vetette, hogy az elnök esetleg nem mond igazat. „Egyelőre úgy néz ki, rendben vagyok”, mondta Trump – ez pedig megnyitja annak az értelmezésnek is a lehetőségét, hogy az elnök valójában placebót szed. Ugyanis azt is elmondta, hogy több vitát is folytatott a gyógyszer szedésével kapcsolatban az orvosával, mire végül sikerült meggyőznie őt arról, hogy írja azt fel neki.

Így aztán könnyen lehet, hogy Trump vagy szándékosan hazudik, vagy véletlenül nem mond igazat, ha pedig tényleg szedi a tesztek szerint koronavírusra hatástalan gyógyszert, és erre biztatja az amerikai lakosságot is, akkor elképesztően felelőtlen.