Újabb amerikai támogatás Ukrajnának, zűrzavar Bahmut körül

Újabb amerikai támogatás Ukrajnának, zűrzavar Bahmut körül

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7-ek hirosimai csúcstalálkozóján 2023. május 21-én (Fotó: AFP via Europrews/Susan Walsh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymásnak ellentmondó információkat közölnek az oroszok és az ukránok Bahmut elfoglalása kapcsán. A háború előtt 72 ezer lakosú város fontos közlekedési csomópont a Donyec-medencében kiépített ukrán védvonalban, a város birtoklásáért folytatott harcok augusztus 1-jén kezdődtek.

Az MTI beszámolója szerint az orosz védelmi minisztérium éjjel jelentette be, hogy Bahmut felszabadítása az orosz hadsereg tüzérsége és légiereje által támogatott Wagner rohamegységek offenzívájának eredményeként befejeződött. A vasárnap délelőtti órákban Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a Wagner katonai magánvállalat fegyvereseinek és az orosz hadseregnek Bahmut elfoglalásához. A BBC tudósítása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kitért a kelet-ukrajnai városra a G7-ek hirosimai találkozóján: arra a kérdésre, hogy erői ellenőrzésük alatt tartják-e a kelet-ukrajnai várost, azt mondta: „tragédia, de ma Bakhmut csak a szívünkben van”. Később hivatala már azt közölte, hogy az elnök nem ismerte el Bahmut elestét, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese pedig arról beszélt, hogy erőik részben bekerítették az ostromlott város egy részét, amelyet továbbra is ellenőrzésük alatt tartanak.

A G7-ek találkozóján Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy „közös és megingathatatlan elkötelezettséggel kiállunk Ukrajna bátor népe mellett, amely megvédi magát a brutális agresszióval és a háborús bűnökkel szemben”. Egyúttal egy új, akár 375 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, és közölte Volodimir Zelenszkij elnökkel, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz Ukrajna védelmének megerősítése érdekében. A csomag lőszert, tüzérséget, páncélozott járműveket és kiképzést tartalmaz. Volodimir Zelenszkij G7-es beszédében megköszönte az eddigi nyugati támogatást ismét támogatást kért a béketervükhöz.