Uniós ötlet: orosz oligarchák lefoglalt vagyonából finanszíroznák Ukrajna újjáépítését

Uniós ötlet: orosz oligarchák lefoglalt vagyonából finanszíroznák Ukrajna újjáépítését

(Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tervet dolgoz ki az Európai Bizottság arra, hogyan használhatnák a szankcionált orosz oligarchák európai vagyonát Ukrajna újjáépítésének finanszírozására – írja a Bloomberg az ügyet ismerő három forrásra hivatkozva, a hírt a Portfolió vette észre.

Az ötlet még nagyon korai szakaszban van a hírügynökség szerint, így még nem is született döntés. Végső soron a cél az lenne, hogy az uniós tagállamok dönthessenek úgy, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítését támogathassák az általuk befagyasztott orosz vagyonból.

Az ukrán-orosz háború kitörése óta az Európai Unió több orosz oligarcha vagyonelemeit foglalta le, ezek között vannak jachtok, bankszámlák, magánrepülőgépek és ingatlanok is. Csak Olaszország 780 millió millió eurónyi (293 milliárd forintnyi) értékű orosz vagyont fagyasztott be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton bekapcsolódott egy berni háborúellenes tüntetésbe, beszédében megköszönte Svájc segítségét, ám fel is szólította az ország polgárait, hogy lépjenek fel az orosz oligarchák ellen.

„A svájci bankokban rejlik azoknak az embereknek a pénze, akik kirobbantották ezt a háborút. Ez fájdalmas. A gonosz elleni küzdelemhez a számláik befagyasztása is hozzátartozik” – mondta az elnök, majd hozzátette: „Az ukránok érzik és tudják, milyen az, amikor városokat rombolnak le orosz csapatok. Olyan emberek parancsára rombolják le őket, akik európai, gyönyörű svájci városokban élnek, és akik az önök városaiban élvezik a tulajdont. Tényleg jó lenne megfosztani őket ettől a kiváltságtól” – jelentette ki.

Svájc egyébként támogatta a szankciókat az orosz magánszemélyek és szervezetek ellen, beleértve a svájci bankokban lévő vagyonuk befagyasztására vonatkozó utasításokat.

További híreket a háborúról percről percre cikkünkben olvashatnak.