Veszélyhelyzet után járványhelyzetet hirdettek Lengyelországban

Veszélyhelyzet után járványhelyzetet hirdettek Lengyelországban

Varsó újjáépített történelmi óvárosa (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Iskolák gyerekek nélkül, cégek dolgozók nélkül. Ezzel a szalagcímmel jelent meg a Rzeczpospolita, miután március 11-én Mateusz Morawiecki kormányfő a nyilvános rendezvények betiltása mellett bejelentette a bölcsődék, az óvodák, az általános iskolák, az egyetemek és a múzeumok, valamint a mozik bezárását. A lap pedig már a következményekre gondolva azt latolgatta, hogy hány szülő marad majd távol emiatt a munkahelyektől. Ezen a fázison azonban már túllépett Lengyelország. A koronavírus további terjedésének lassítása céljából a veszélyhelyzet után immár járványhelyzetet hirdettek, amelynek értelmében szigorítanak a karanténrendszeren, és húsvétig meghosszabbították az iskolai oktatás felfüggesztését.

A hatóságok az elmúlt 24 órában majdnem mind az 56 ezer házi karanténba helyezett személyt ellenőrizték, és 328 esetben rögzítették ennek megsértését. Egyébként az eddigi 5 ezer zlotyról (385 ezer forint) ennek hatszorosára, 30 ezer zlotyra emelik az elkülönítés szabályainak megsértéséért kiszabható pénzbírságot, és fokozottan ellenőrzik a karantén betartását is. A 14 napos házi karantént Lengyelországban nemcsak azoknak rendelik el, akik fertőzött személlyel találkoztak, hanem a múlt hét végén elrendelt határzár után külföldről hazatért több tízezer lengyel esetében is.

Lengyelországban is megvan az első koronavírusos beteg | Magyar Hang

Lengyelországban jelenleg 452 beteget tartanak számon, hatan haltak meg – legutóbb egy 27 éves hölgy –, és jelenleg naponta négyezer vírustesztet végeznek. Többet tehát, mint amennyit eddig Magyarországon elvégeztek. „Választhatunk. Vagy a minimálisra csökkentjük a lakosság aktivitását, vagy pillanatok alatt több tízezresre nő a kimutatott fertőzések száma” – fogalmazott Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter. A hatóságok így számítanak néhány napon belül akár 10 ezer megbetegedésre, a bevezetett megelőző intézkedések következtében azonban reményeik szerint jó két hét múlva eléri a csúcsát a járvány.

A szakemberek felkészültek a megbetegedések számának robbanásszerű emelkedésére is. Mint Szumowski a Rzeczpospolitának elmondta, 10 ezer, speciálisan a járványra előkészített kórházi ágy áll rendelkezésre, amelyeknek 10 százaléka lélegeztetőgéppel megerősített. A miniszter ehhez hozzátette, hogy szükség esetén újabb kórházakat nyitnak meg e célra. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor komoly problémákat okozna, ha a betegek száma 100 ezer fölé emelkedne. A kormány a megelőző intézkedésekkel ezt akarja elkerülni.

A járvány – mint mindenütt – Lengyelországban is gerjeszt politikai vitákat. Ennek kapcsán az egyik legismertebb lengyel publicista, Petr Zaremba a Polska The Times hasábjain élesen bírálja az ellenzéki politikusokat és az ellenzékkel szimpatizáló sajtót. Mint megjegyzi, sokszor indokolatlanul használják ki a rendkívüli helyzetet a kormány és az államfő diszkreditálására. Zeremba ebben a helyzetben felelőtlenségnek tartja ezt a hisztériakeltést. A publicista felhívja a figyelmet arra, amennyiben ez a járvány az ellenzéki Polgári Platform kormányzása alatt tört volna ki, akkor a problémát ők is csak a mostanihoz hasonló intézkedésekkel oldották volna meg. Vannak problémák, így hosszúak a sorok a patikák és az élelmiszer boltok előtt és sok tekintetben áttekinthetetlen intézkedésekkel szembesül az átlagpolgár, ám nem kellene ebből mindenáron politikai tőkét kovácsolni szerinte.

Ismétlésre készül Andrzej Duda | Magyar Hang

A kormányzó Jog és Igazságosság által támogatott elnökre májusban minden bizonnyal két forduló vár.

A kormány idáig a járványhelyzetben is kitart a május 10-re kiírt elnökválasztás megtartása mellett. Azt elhalasztani az alkotmány értelmében csak rendkívüli helyzet kihirdetése esetén lehet, és a Rzeczpospolita főszerkesztőjének, Boguslaw Hrabrota szerint ezzel már sokáig nem lehet várni, hiszen a választás konkrét előkészítését április elejéig legkésőbb meg kell kezdeni. Kérdés, hogy addig a járvány lefolyásának kérdésében világosodik-e a kép.

Az elnökválasztás favoritja a jelenlegi államfő, Andrzej Duda, akinek esélyeit csak növeli a jelenlegi helyzet, hiszen posztjából adódóan jóval több médiamegjelenéshez jut, mint vetélytársai. Az őt támogató kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság minden bizonnyal a lehetőségek végső határáig kitart a választások május 10-ei megtartása mellett, mert a jelenlegi helyzetben Dudának még arra is esélye nyílna, hogy az első körben győzzön. A második forduló eleve szoros versenyt ígér, a halasztás pedig egyértelműen az ellenzéknek kedvezne.