Visszalép az elnökjelöltségtől Pete Buttigieg

Visszalép az elnökjelöltségtől Pete Buttigieg

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármestere támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen az Iowa állambeli Mason Cityben 2020. január 15-én (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meg sem várva a holnapi szuperkeddet, ahol a delegáltak harmadát választják ki előválasztáson a demokrata szavazók, visszalép az elnökjelöltségtől Pete Buttigieg, adta hírül a párthoz közeli The Hill amerikai internetes újság. Gyenge dél-karolinai és nevadai szereplése után Tom Steyer milliárdos után ő már a második, aki visszalép a komolyabb jelöltek közül, tovább egyszerűsítve a helyzetet demokrata oldalon.

A Harvardot végzett, kiváló szónoki képességekkel rendelkező, hat nyelven beszélő, nyíltan melegházasságban élő veterán katona Pete Buttigieg meglepetésre, ha hajszállal is, de megnyerte az Iowa-i előválasztást, és második helyen végzett New Hampshire-ben. E két északi állam lakossága azonban túlnyomó többségében fehér, lakosságszámuk pedig alacsony, Buttigieg pedig nem tudott komoly népszerűséget elérni a demokraták körében fontos szavazóbázisnak számító afroamerikaiak és hispánok között. Előző héten már arról szóltak a hírek, hogy kampányának anyagi gondjai vannak, a szuperkeddig 13 millió dollárt kéne összekalapoznia, ám csak 6 millió dollárt sikerült, és ezzel nem tudott lépést tartani a milliárdos Michael Bloomberggel, illetve a 46 millió dollárt összekalapozó Bernie Sanders-szel.

Vajon a demokratikus szocialistának áll a világ? | Magyar Hang

Buttigieg elnöki ambícióinak talán pont, hogy Michael Bloomberg színre lépése vetett véget, illetve az, hogy New Hampshire-ben Amy Klobuchar meglepően jól szerepelt. Mivel ők mindhárman, a Dél-Karolinát fölényesen megnyerő Joe Bidennel együtt a párt centrista szárnyához tartoznak, így gyakorlatilag egymás elől vitték el a szavazatokat. Mivel Klobuchar nem mutatott jelet a kilépésre, Biden és Bloomberg esetében pedig ez eleve fel sem merült, így South Bend egykori polgármesterének be kelllett látnia, hogy a kampányát nem tudja folytatni.

Buttigieg volt a jelöltek közül a messze legfiatalabb a maga 38 évével (Amy Klobuchar 59 éves, minden más jelölt 70 feletti, Sanders pedig 78), és messze legkevésbé vagyonos. Steyer és Bloomberg milliárdosok, akik saját kampányukat finanszírozták, a korábban visszalépett Andrew Yanghoz hasonlóan Elisabeth Warren, Biden és Sanders pedig dollármilliomos, így visszalépése ismét csak bebizonyítja a tételt: pénz nélkül az amerikai politikában nem megy.

Az elnökjelöltségért való küzdelemben Joe Biden egykori alelnök, Michael Bloomberg egykori polgármester, Amy Klobuchar szenátor, Bernie Sanders szenátor, Elisabeth Warren szenátor vannak még versenyben. Az előválasztáson a jelöltek delegáltakat tudnak szerezni a júliusban megrendezendő elnökjelölt-állító gyűlésre, ahol a hivatalban lévő Donald Trump demokrata kihívóját fogják kiválasztani.