Washington csalódott Orbánékban az orosz fegyverkereskedők miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mindennapi történetként írta meg a Direkt36, hogy 2016-ban az amerikai és a magyar szervek egy fedett akció keretén belül elfogtak két orosz fegyverkereskedőt, Vlagyimir Ljubisint és fiát, akik a mexikói drogkartell számára akartak különböző, a magyar hadsereg által korábban használt fegyvereket eladni.

Az akciót követően az Egyesült Államok többször is kérte, hogy adják ki nekik a két elfogott személyt. A magyar Igazságügyi Minisztérium indoklása szerint a „vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően” végül azt a döntést hozta, hogy nem az amerikaiaknak, hanem Oroszországnak adják ki a két férfit. Az IM közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amiben azt állították, a döntés előtt folyamatosan konzultáltak az amerikai hatóságokkal is, és tájékoztatták is őket arról, hogy Vlagyimir Ljubisint és fiát orosz kézre adják.

A hvg.hu beszámolt arról, hogy az általuk megkérdezett amerikai külügyi szóvivő a portál érdeklődésére kijelentette, az Egyesült Államok csalódott a magyar döntés miatt, hiszen az amerikaiak a magyar hatóságokkal közösen göngyölítették fel az egész ügyet, amit nagyon jól alá tudtak támasztani különböző bizonyítékokkal.

„Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről az Egyesült Államokkal való bűnüldözési együttműködése iránt, és emiatt mind az Egyesült Államok, mind Magyarország, mind a világ polgárai kevésbé vannak biztonságban” – olvasható a külügyi szóvivő válaszában.

Kovács Zoltán (még) kormányszóvivő közleményben reagált a hvg.hu cikkére. „Az érintettek kiadatásáról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és a nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Magyarország törvényei mindenkire vonatkoznak, legyen orosz vagy amerikai, és mi érvényt is szerzünk a törvényeinknek. Szeretnénk felhívni az eset kapcsán véleményt formálók figyelmét arra a tényre, hogy az elmúlt 5 évben Magyarország 9 alkalommal fordult kiadatási kérelemmel az Amerikai Egyesült Államokhoz, amelyből az amerikai hatóságok 8-at elutasítottak” – írta.