Washington Post: Bűnözők tucatjai jutottak be magyar útlevéllel Amerikába

Washington Post: Bűnözők tucatjai jutottak be magyar útlevéllel Amerikába

Képünk csak illusztráció. Az American Airlines amerikai légitársaság repülőgépe (k) megérkezik a Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülőtérre a virginiai Arlingtonban 2020. március 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Washington Post szerint a magyar hatóságok is tudtak arról, hogy 2011 és 2018 között legalább 65-en jutottak be az Egyesült Államokba hamis személyi okmányok alapján kiállított magyar útlevéllel.

A magyar útlevélbotránnyal foglalkozott a világ egyik legjelentősebb lapja, a The Washington Post is. Cikkükben azt írták, hogy az amerikai hatóságok folyamatosan, „több éve és több adminisztráció ideje alatt” bírálták azt a magyarországi gyakorlatot, ami szerint állampolgárságot – és így útlevelet is – könnyített módon lehetett megszerezni 2011 óta a külhoni magyarok számára. Egy 2018-as jelentés szerint addig a pillanatig nagyjából 700 nem-magyar nemzetiségű személy szerzett magának hamis papírokkal magyar útlevelet, akik közül legalább 65-en beléptek az Egyesült Államok területére a könnyített vízumprogram adta lehetőségekkel élve. Hozzáteszik, hogy bár 2020 óta szigorodott az állampolgárság kiadásának feltétele, de a magyar hatóságok nem kezdték el visszamenőlegesen ellenőrizni a megadott állampolgárságok, így a kiadott útlevelek jogosultságát.

Az amerikai napilap megjegyezte, hogy a lépést annak fényében kell értékelni, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között egyre feszültebb a viszony. Ennek oka egyfelől az oroszok Ukrajna elleni háborújának kérdésében elfoglalt különutas magyar álláspont, másfelől pedig Svédország NATO-csatlakozásának akadályozása. Egy „szenior amerikai hivatalnokot” – azaz valószínűsíthetően az államigazgatásban magas pozícióban dolgozó munkatársat – névtelenül idézve azt is írják, hogy „nagyon komoly biztonsági kockázatokat hordoz magában a több százezer, komolyabb személyazonosság-igazolás vizsgálat nélkül kiadott magyar útlevél” és hogy „mind az amerikai, mind a magyar hatóságok tisztában vannak azzal, hogy az állambiztonságra veszélyt jelentő bűnözők szereztek így magyar útlevelet”.

Kedden derült ki, hogy biztonsági aggályokra hivatkozva szigorít Amerika a magyarok beutazási feltételein. A magyar belügyi tárca erre úgy reagált, „bosszút áll a magyarokon Joe Biden kormánya”, mert követelésük ellenére sem adták ki nekik a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait.