Weber: Egyszerűen csak megmondtam Orbánnak, mit kell tennie

Weber: Egyszerűen csak megmondtam Orbánnak, mit kell tennie

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A tegnapi találkozón Orbánnal semmiféle tárgyalásról nem volt szó. Egyszerűen csak megmondtam neki, mit kell tennie. Világos bizonyítékra van ugyanis szükségünk, hogy a Fidesz és Orbán továbbra is a Néppárt politikai családjának tagjai akarnak maradni. Mi egy olyan család vagyunk, ahol értékek és közös gondolatok vannak, nem pedig erőfitogtatás és egyes figurák előtérbe tolása. Ez az, amit Orbánnak meg kell erősítenie, és én remélem, hogy így is fog tenni” – nyilatkozta Manfred Weber szerdán az Euronews-nak.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje azt is mondta, hogy „aki nem tiszteli az értékeinket, az nem lehet a Néppárt tagja, ez a közös alapvetés”.

Orbán-Weber-találkozó: a kormányfő kész bocsánatot kérni a hasznos idiótázásért | Magyar Hang

A néppárti politikus igen, a magyar miniszterelnök viszont egyáltalán nem szólalt meg az egyeztetés után.

„Figyelembe véve azt a bizonytalanságot, amit az elmúlt években, vagy inkább elmúlt évtizedben tapasztaltunk Orbán és a Fidesz viselkedését illetően, egyértelmű, hogy először is olyan biztosítékra van szükségünk, ami bizonyítja, hogy készek a kompromisszumra, másodszor pedig, hogy ez hosszú távon is így lesz. Vagyis biztos, hogy a következő években, hónapokban nem változtatnak megint. Ha mégis, számos lehetőség áll előttünk, ezek közé tartozik a kizárás is. Csak őrajta múlik, hogy dönt, és a következő napokban ennek milyen bizonyítékát adja” – válaszolta azzal kapcsolatban, hogy van-e még hitele Orbán Viktornak.

Kötöttfogás 31. - Nagy balhé lenne, ha kiborulna ez a bili!

Négy vendég, három téma, egy Kötöttfogás: Résztvevők: Csintalan Sándor, Konok Péter, Skrabski Fruzsina, Bencsik Gábor és a műsorvezető: Dévényi István Témák: - Manfred Weber jött, a plakátok mentek, de nem mindegyik. - Fogy a magyar - mire elég a családvédelmi akcióterv? - Ki törődik a cigányokkal?

A CEU-val kapcsolatban úgy fogalmazott: „tettem javaslatot Orbánnak is, és ezt neki el kell fogadnia. Ez az egyetlen módja annak, hogy lezárjuk ezt a témát.”

Szerinte a magyar miniszterelnöknek el kell fogadnia azt az alapvetést, hogy „igent mondok Európára, igent mondok az együttműködésre, igent mondok arra, hogy együtt dolgozzunk a kontinensért”.

Manfred Weber: Még nem sikerült megoldani minden problémát | Magyar Hang

A néppárti frakcióvezető a jövőben nem akar unióellenes kampányokat.

A Weber útvonalán letakart plakátok kapcsán a politikus egyik munkatársa azt mondat az Euronews-nak, hogy Weber látott plakátokat. Arról, hogy milyen lépéseket fog javasolni a Néppárt választmányának jövő hét szerdán, annyit lehet tudni, hogy az általa szabott három pontos ultimátum betartását tekinti döntőnek: látnia akarja, hogy Orbán meg akar-e felelni a feltételeknek, vagy nem. De mint forrásunk elárulta, a három ponton kívül is vannak problémák, melyeket kezelni kell. 

Egy másik néppárti forrás szerint nem valószínű a Fidesz kizárása, de a felfüggesztés előfordulhat. Egy megszólaltatott fideszes képviselő annyit mondott: csapataink harcban állnak.