Zelenszkij: 31 ezer ukrán katona esett el az orosz invázió kezdete óta

Zelenszkij: 31 ezer ukrán katona esett el az orosz invázió kezdete óta

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritka dologról, az 2022-ben indított teljes körű orosz invázió kezdete óta elesett ukrán katonák számáról tett bejelentést Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök vasárnap arról tájékoztatott, 31 ezer ukrán katona halt meg 2022. február 22-e óta. Zelenszkij ugyanakkor a sebesültek létszámáról nem adott tájékoztatást, mondván azzal, segítenék az agresszor Oroszországot – írta a BBC.

Zelenszkij közben részben a nyugati fegyverek késéseivel magyarázta azt, hogy többek között tavaly sem sikerült a megfelelő időben elindítani az oroszokkal szembeni ellenoffenzívát.

Az EU – főleg Orbán Viktor magyar kormányfő késleltetése miatt – hetekig nem tudta jóváhagyni a legújabb, mintegy 50 milliárd eurós Ukrajnának szánt segélycsomagot, amelynek egy jelentős része egyébként hitel Kijev számára. Az amerikai kongresszus ugyancsak a napokban döntött egy 60 milliárd dolláros segélyről Ukrajna számára. Kijevi politikai és katonai vezetők szerint a nyugati támogatások gyakran késve, csúszva érkeznek, ami igencsak megnehezíti az ellenállást és a katonai műveleteket.