Zelenszkij elismerte, hogy ukrán erők harcolnak az oroszországi Kurszk régióban

Zelenszkij elismerte, hogy ukrán erők harcolnak az oroszországi Kurszk régióban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: Володимир Зеленський / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij elnök szombati videóüzenetében először ismerte el, hogy az ukrán csapatok behatoltak orosz földre, az oroszországi Kurszk régióban, és „az agresszor területére” tolják a háborút.

BBC beszámolója szerint Kijev kedden indította meg meglepetésszerű támadását, és gyorsan nyomult előre Oroszország belsejében. Ez egyébként a háború óta történt legnagyobb ilyen jellegű művelet. Az ukrán vezető jelezte, hogy több jelentést is kapott Olekszandr Szirszkij vezérkari főnöktől azon akcióról, amely az „agresszor területére tolja át a háborút”. Szombaton már arról érkeztek hírek, hogy evakuálják a térségből az orosz lakosságot: Alekszej Szmirnov, Kurszk megbízott kormányzója utasította a helyi hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a veszélyeztetett területeken élő civilek evakuálását. A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint több mint 76 ezer ember hagyta el otthonát. 

Vasárnap az orosz védelmi minisztérium már olyan közleményt adott ki, miszerint megakadályozta Ukrajna további előrenyomulását Kurszk régióban. Kora reggel pedig Kijevet és több más ukrán régiót orosz drón- és rakétatámadás ért. A Hvg.hu idézi az akcióval kapcsolatban egy brit katonai elemzőt, aki szerint eddigi legkockázatosabb döntését hozta meg Volodimir Zelenszkij, amikor kiadta a parancsot, hogy különleges egység indítson hadműveletet orosz területen, Kurszk környékén. Orosz területet 1941 óta nem támadott meg senki sem, és a Kurszkból érkezett képek megrázzák az ország közvéleményét és ez feladhatja a leckét a Kremlnek.