Az új tanárok névsora is hozzájárult az SZFE-s HÖK-elnök távozásához

Az új tanárok névsora is hozzájárult az SZFE-s HÖK-elnök távozásához

Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke (középen, sárga pólóban) őrségben társaival az egyetem Vas utcai épülete előtt 2020 szeptemberében (Fotó: SzínMűVeletek Facebook-oldal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn délelőtt a közösségi oldalán megjelent bejegyzésében jelentette be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzata (HÖK), hogy lemondott a tisztségéről elnöke, Csernai Mihály. Az SZFE HÖK szervezte a tavaly ősszel kezdődött egyetemfoglalást és magát az ellenállást, mely a nagy múltú intézmény átszervezése és a kormánypárthoz lojális vezetőkkel történő feltöltése ellen tiltakozott.

A HÖK az elnök távozását bejelentő posztjában megköszönte Csernai munkáját. Azt írták: „2019 novemberétől 2021 januárjáig rendkívüli időket éltünk”. A mai nappal Podlovics Laura, korábbi általános elnökhelyettes veszi át a helyét.

Kisvártatva Csernai Mihály is bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, mint írta, tiszta lelkiismerettel, de a munkába belefáradtan és az elmúlt időszak történései kapcsán tehetetlenül nyújtja be lemondását. 

Lapunk megkereste az SZFE HÖK leköszönt elnökét, hogy pontosítsuk, miért is döntött a távozás mellett. Csernai Mihály a Magyar Hangnak is azt hozta fel elsőként, hogy az egyetem szabályzatait, a különböző feltételeket az új vezetés oly módon változtatta meg az elmúlt időszakban, amely ellehetetlenítette a munkáját elnökként. Szerinte a hallgatói önkormányzat véleményezési jogköre a különböző, hallgatókat is érintő ügyekben drámaian szűkült.

Ezen felül az új tanárok nyilvánosságra került listája is hozzájárult Csernai azon döntéséhez, hogy nem folytatja. Kérdésünkre, hogy a kialakult helyzetben hogyan alakul vajon az SZFE idei felvételije, kik fognak jelentkezni az egyetemre ilyen bizonytalan körülmények és ilyen tanári névsor mellett, a leköszönő elnök nem tudott válaszolni. Csernai Mihály végül azt mondta lapunknak, elfáradt, kimerült: „idegrendszerileg nem bírta tovább”.