A Dél-kaliforniai Egyetem is ajtót mutatott John Wayne-nek

A Dél-kaliforniai Egyetem is ajtót mutatott John Wayne-nek

John Wayne az 1961-es Jó fiú és rossz fiú című filmben (Fotó: 20th Century Fox)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, rájár a rúd a vadnyugati filmek egykori koronázatlan királyára; újabb intézmény, ezúttal a Dél-kaliforniai Egyetem tette indexre John Wayne-t. Az amerikai zenés, közéleti magazin, a Rolling Stone beszámolója szerint az USC a filmművészeti tanszékének épületéből eltávolítja a színész életéről szóló kiállítást wayne korábbi fehér felsőbbrendűséget deklaráló és feketéket lekicsinylő, rasszista megnyilvánulásai miatt.

A brutális rendőri erőszaknak áldozatul eső afroamerikai George Floyd ügyéből kibontakozó, kíméletlen szobordöntögetésekbe torkolló demonstráció hullám sok egykor szebb napokat látott – élete, tettei, kijelentései, viselkedése miatt – személyek történelmi, vagy egyéb kulturális életben betöltött szerepét kezdte ki. A rabszolgatartást támogató amerikai déli konföderáció XIX. század közepi tábornokai, vagy épp a kora újkorban Amerikát elsőként gyarmatosító – másfél vétizede napvilágra került források szerint a helyi indiánokat tömegével halálra dolgoztató, simán kivégeztető – Kolombusz Kristóf mellett közelmúltunk ismertebb, mára egyértelműen vállalhatatlan kijelentéseket tévő figurái se ússzák meg az emlékezetpolitikai felülvizsgálatot.

John Wayne egy 1971-es Playboy-interjú miatt került most kereszttűzbe. „Hiszek a fehér felsőbbrendűségben mindaddig, amíg a feketék nem válnak olyan tanult emberekké, akik képesek a felelősségvállalásra. Nem hiszem, hogy hatalmat és vezetői pozíciókat kell adni felelőtlen embereknek” – fogalmazott anno a színész, leszögezve ugyanakkor, hogy nem tartja megbocsáthatónak a rabszolgaságot. Emiatt korábban Orange megyében a Demokrata Párt helyi politikusainak javaslatára a megyei tisztségviselők úgy határoztak, hogy megváltoztatják a Santa Anában lévő megyei repülőtér nevét, leveszik róla John Wayne amerikai színész nevét.

Hasonló okokkal magyarázza most az USC a Wayne-tárlat eltávolítását. „A kulturális intézményeinkben a rendszerszintű rasszizmusról folyó, a Black Live Matter mozgalom által elindított jelenlegi társadalmi párbeszéd megkívánja, hogy átgondoljuk a mi iskolánk szerepét is abban, mit tehet az antirasszista kulturális értékek és tapasztalatok támogatásában és azok előremozdításában” – írta közleményében az egyetem sokszínűségért is felelős dékánhelyettese, Evan Hughes, hozzátéve: ezért döntöttek úgy, hogy a Wayne-kiállítás anyagát az intézmény filmművészeti tanszékének könyvtári archívumába helyezik át. Azaz, emlékét az iskola nem radírozza ki, Wayne színészetét, illetve az amerikai és filmművészetben betöltött szerepét, megfelelő magyarázat és kontexusba helyezés mellett továbbra is lehet tanulmányozni.

A beszámoló szerint a USC hallgatóinak egy csoportja tavaly október óta kérte a tárlat eltávolítását az egyetem vezetésétől. A diákok az ominózus kijelentések mellett azt is kifogásolják, hogy a korabeli westernfilmek kifejezetten negatív képet festenek az őslakos amerikai indiánokról, illetve hogy Wayne-ről az is kiderült, forgatás alatt a homofób megjegyzéstől sem riadt vissza.

A 72 éves korában 1979-ben elhunyt John Wayne az 1920-as évek második felében járt a Dél-kaliforniai Egyetem jogi fakultására, miközben sikeres sportkarrier elé nézett. Amerikai fociról szőtt álmainak egy komoly szörfbaleset vetett véget, sérülésével elveszette sportösztöndíját, így pénz nélkül maradva otthagyta az egyetemet.