A kuratórium nem függesztheti fel a tanévet az SZFE-n

A kuratórium nem függesztheti fel a tanévet az SZFE-n

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai a Facebook-on számoltak be arról, hogy az Oktatási Jogok Biztosa, Aáry-Tamás Lajos a tanév felfüggesztésével kapcsolatos több hétig tartó vizsgálata egyértelműen kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a SZFE-n, hisz az egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására. Mint írják, Aáry-Tamás Lajos állásfoglalásában felszólítja a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el.

„A jelentés hangsúlyozza, hogy az állam feladata biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára az Alaptörvény X. cikkének (1) és (3) bekezdéseiben foglalt tanulás szabadságát, valamint a felsőoktatási intézmény működését” – írják, majd kitérnek arra is, hogy az Oktatási Jogok Biztosa szerint az SZFE fenntartója nem alkalmas ellátni törvényben meghatározott feladatát, mivel az Alapítvány kuratóriumának jogszabályban rögzített céljával ellentétes az oktatási tevékenység felfüggesztése. „Ezzel súlyosan sérti az egyetemi polgárok jogait, különösen a hallgatók tanulás szabadságához fűződő, valamint az oktatók tanítás szabadságához fűződő alkotmányos jogát.”

A diákok emiatt ismét felszólítják az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumot arra, hogy fejezze be a tanulmányi félév felfüggesztésével való fenyegetőzést. Mint ismert, egy szerda este közzétett kormányrendelet a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva és annak időtartamára megsemmisítheti a színművészetisek félévét. A „közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén a fenntartó – az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett – megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa” – áll a rendeletben. A hallgatók korábban épp amiatt indítottak pert az Oktatási Hivatal ellen, hogy lépésük halasztó hatályú, de a fent említett kormányrendeletet miatt ez semmissé vált.