Egy éve foglalták el az SZFE-t

Egy éve foglalták el az SZFE-t

2020.10.16.Egy diák szemléli a tömeget a bejárati ajtón keresztül. #FreeSzFE #Leica

Fotó: Todoroff Lázár

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy évvel azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása elleni tiltakozásul a diákok elfoglalták az intézmény Vas utcai épületét még mindig nem lett rendszerezve és előtérbe helyezve az a rengeteg vizuális anyag, ami a 71 napos történés alatt készült.

A folyamatosan alakuló és készülődő dokumentumfilmnek még évek kellhetnek a véglegessé váláshoz, ugyanakkor több fotós – Cseke Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves fotográfia szakos hallgatója, egyetemfoglaló, Fuchs Máté, dokumentumfilm-rendező, Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában diplomázott az SZFE-n 2018-ban, Lehr Juhász Péter, operatőr, aki Marton Frigyes és Vecsernyés János filmoperatőr-művész MA osztályában végzett 2019-ben az SZFE-n, Pálfi Szabolcs, animációs filmrendező, Schór Ádám, filmíró, dramaturg, aki 2020-ban szerzett diplomát az SZFE-n, illetve Todoroff Lázár, szabadúszó fotóriporter – is tevékenykedett a Vas utcai épület falain kívül és belül is.

Ezekből a képekből nyílt kiállítás október 21-én a budapesti Patyolat Próbaüzemben egy utolsó emlékezés, és az elengedés gesztusaként. A Freeszfe – Feltett kézzel című tárlat megmutatja a benti valóságot és a kifelé vetített képet, melyet a diákok a támogatók, a sajtó, és a nagyvilág felé mutattak.

Október 26-án öt, illetve hat órakor az egyetemfoglalók tartanak tárlatvezetést, október 29-én öt órától pedig az egyetemfoglalás civil támogatói elevenítik fel az eseményeket egy beszélgetésen. 

A tárlat október 31-ig október 23-a kivételével mindennap 15:00-20:00 óra között látogatható.