Elhunyt Barth István fuvolaművész

Elhunyt Barth István fuvolaművész

Dávid Dóra (fuvola) és Michael Hein (zongora) az NSZK-ból Barth István kurzusán a 20. Nemzetközi Zenei Táborban. A Jeunesses Musicales magyarországi szervezete és a pécsi Városi Tanács által megrendezett kéthetes találkozó helyszíne a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Kara, ahol húsz európai és tengerentúli ország összesen több mint másfélszáz fiatal muzsikusa gyűlt össze. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcvannégy éves korában meghalt Barth István fuvolaművész – írta meg a Papageno. A Pécsi Tudományegyetem egykori docense néhány napja ünnepelte a születésnapját.

Barth 1937. június 16-án született Budapesten. A fővárosi Zenei Gimnázium fuvolaszakán érettségizett 1955-ben, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett. Hartai Ferenc tanítványaként szerzett fuvolaművész-tanár képesítést.

Tanulmányai alatt, 1957-ben került Pécsre az egy évvel előtte létrejött Pécsi Filharmonikus Zenekarhoz. Barth itt és a Pécsi Nemzeti Színház Zenekaránál is megkapta a szólamvezető első fuvolás posztot, amit 1997-ig töltött be. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral, valamint a Budapesti Vonósokkal és a Weiner-Szász Kamarazenekarral részt vett külföldi turnékon is.

A fuvolaművész tanított a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, illetve 1967 és 1998 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán is. 2003 és 2006 között a Pécsi Tudományegyetem egyetemi docense volt. Részt vett az éneklésen alapuló fuvolaoktatás pedagógiai programjának kidolgozásában.