Ferenc pápa elrendelte az utóbbi negyed évszázadban meghalt mártírok összeírását

Ferenc pápa elrendelte az utóbbi negyed évszázadban meghalt mártírok összeírását

Ferenc pápa (Fotó: AFP via Europress/Andreas Solaro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Krisztus és az Evangélium tanúsításáért életüket áldozó mártírok száma magasabb a mostani időkben, mint a kereszténység első évszázadaiban – írta Ferenc pápa a szerdán kiadott dokumentumban, melyben elrendelte az utóbbi negyed évszázadban meghalt mártírok összeírását.

Ferenc pápa külön bizottságot állított fel a szentté avatásért felelős vatikáni hivatalon belül. Az Új mártírok – a hit tanúsítói elnevezésű munkacsoport feladata azoknak az összeírása, akiknek vérét ontották Krisztus és az Evangélium tanúsítása miatt az utóbbi negyed évszázadban. A pápai dokumentum hangsúlyozza, hogy a katalógusszerű munka nem kizárólag a katolikus mártírokra vonatkozik.

Ferenc pápa rendelkezése szerint a mai kor mártírjainak összeírása felkészülésnek számít a 2025-ös jubileumi szent évre. „A vértanúk minden korban jelen voltak az egyház életében (..) korunkban többen vannak, mint az első évszázadokban: püspökök, papok, szerzetesnők és szerzetesek, világiak és családjaik, akik a világ különböző országaiban, életük feláldozásával a szeretet legfelsőbb fokáról tettek tanúbizonyságot” – írta Ferenc pápa. Hozzátette: korunkban a keresztények még a legveszélyesebb helyzetekben sem mondanak le az őket egybeforrasztó keresztség életerejének tanúsításáról.

„Nincsenek kevesen azok, akik az őket fenyegető veszélyek tudatában, hitüket gyakorolják, vagy részt vesznek a vasárnapi oltáriszentségen. Másokat akkor ölnek meg, miközben erőfeszítéssel azon dolgoznak, hogy a szegények életét segítsék szeretetben, gondozzák a társadalom által kitaszított embereket, a béke adományát és a megbocsátás erejét szorgalmazzák. Mások a történelmi forrongások csendes áldozatai, egyének vagy csoportok. Mindannyiuknak nagy adóssággal tartozunk, és nem felejthetjük el őket” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Az egyházfő által felállított bizottságnak az egyháztól hivatalosan elismert keresztény mártírok mellett, a kevésbé ismert vagy mostanáig névtelen mártírokat is fel kell kutatnia a helyi egyházak, keresztény közösségek és más intézmények segítségével.

A bizottság élére Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa került. Az alelnök Andrea Ricciardi történész professzor, a Szent Egyed közösség alapítója lett, a bizottság titkári feladatait pedig Marco Gnavi plébános látja el, aki már 2000-ben is foglalkozott ezzel a kérdéssel. A tizennégy tagú munkacsoportban több fejlődő világbeli pap is helyet kapott.

(MTI)

Címkék: Vatikán, Ferenc pápa