Kizárták Návai Anikót a Golden Globe-szavazók közül

Kizárták Návai Anikót a Golden Globe-szavazók közül

Fotó: Flickr

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két másik taggal együtt Návai Anikót is kizárták a Golden Globe-szavazók sorából – derült ki a Deadline cikkéből. A lap értesülése szerint a magatartási kódex megsértése után küldték el őket, miután kivizsgálták a velük kapcsolatos bejelentéseket.

Howaida Hamdy egyiptomi újságírót azután zárták ki, hogy állítólag antiszemita, szélsőséges megjegyzéseket tett egyes arab nyelvű ismertetéseiben, Twitter-bejegyzéseiben. Hamdy a 2021-ben felvett 21 új tag között volt, ekkor próbálták a korábbi kritikák hatására diverzifikálni a szavazótestületet. A harmadik érintett, a bangladesi születésű Munawar Hosain viszont – hasonlóan Návaihoz – évtizedek óta a Hollywood Foreign Press Association tagjaként működött.

A Dick Clark Productions és az Eldridge év elején szerezte meg a Golden Globe összes eszközét, jogát és tulajdonát az HFPA-tól, így váltak az említettek is Golden Globe-alkalmazottá, és emiatt vizsgálták felül a tagságukat.

Azt a Deadline nem részletezte, Hosainnak és Návainak miért kellett mennie. De a magyar újságíróval kapcsolatban ismert a két évvel ezelőtti botrány, mely egy Scarlett Johansson-interjú plagizálásáról szólt. Návai akkor azt mondta, nem érzi úgy, hogy hibázott volna, és szerinte nincs szó plágiumról. Azzal érvelt, hogy korábban beszélgetett már Johanssonnal, ami megvolt neki fejben, és elővett még korábbi, a színésznővel készült beszélgetéseket is. „Miért baj az, hogy írtam egy interjút Scarlett Johanssonnel és segítettem a Fekete Özvegy magyarországi promócióját? Azt hiszem, hogy korrektül jártam el, amikor elmentem a Disneyhez és megkértem, hogy segítsen. És amikor kétszer azt a választ kaptam, hogy nem, megpróbáltam a lehetőségeimen belül a legjobb tudásom szerint megoldani egy feladatot” – nyilatkozta akkor.

Az üggyel kapcsolatban keressük Návai Anikót, amint reagál, be fogunk számolni róla.

FRISSÍTÉS
November 17-én a Golden Globe hivatalos honlapján közös nyilatkozat jelent meg a Golden Globes/Eldridge és Návai Anikó elválásának okáról „Barátsággal válik el a Golden Globes/Eldridge és a 25 éve szavazó Návai Anikó” címmel. Ebben azt írták, hogy Deadline-on korábban megjelent, hogy Návai Anikót, az HFPA veterán újságíróját etikai vétség miatt távolították el a Golden Globes/Eldridge cégtől. A Deadline tájékoztatást kapott arról, hogy nem ez történt.
Návai Anikó és a Golden Globes/Eldridge barátsággal válik el egymástól, mert az újságírónő más irányú tevékenységre készül. Folytatja 45 éve tartó munkáját, mint független szórakoztatóipari újságíró, és konzultációs/Public Relations/eseményszervező céget nyit Los Angelesben és a hollywoodi filmesek körében népszerű Budapesten.