Fölösleges munkatársak

Fölösleges munkatársak

David Graeber: Bullshit munkák (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenki dolgozott már olyan helyen, ahol időnként olyan kollégákkal találkozott, akiknek tulajdonképpen nem is lett volna szabad ott lenniük. Nem azért, mert annyira rosszul végezték volna a munkájukat vagy elviselhetetlenek lettek volna a többiek számára – épp ellenkezőleg, ezek az emberek a legtöbbször nem csak hogy szorgalmasan teszik a „dolgukat”, de még barátságosak is. Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármi hasznosat tennének a munkahelyükön: inkább afféle „kapun belüli munkanélküliek” ők, akik a legtöbbször a nagyfőnök kegyéből kapnak valamilyen látszólag fontos, ám a valóságban teljesen felesleges és értelmetlen munkát. Ám nem csak az ilyen kegyenceknek jut hasonló sors: nagyon sok esetben a nagyvállalati presztízs követeli meg, hogy olyan munkaköröket hozzanak létre, amelyeknek gyakorlati értelme ugyan nincs, de létezésükkel kifelé a cég mégis demonstrálni tudja, hogy ő bizony nagy és fontos szereplő a gazdaságban. Így kerülnek képbe az ilyen-olyan vállalati tanácsadók, stratégák, kommunikációs koordinátorok, PR-kutatók, és még sokáig folytathatnánk a sort, az értelmetlen munkakörök megszámlálhatatlanok.

De miért létezhetnek ilyen munkahelyek egy haszonelvű piacgazdaságban, ahol a vállalatok egyetlen célja a minél nagyobb profi t? Ezt a kérdést igyekszik megválaszolni David Graeber antropológus nemrég megjelent Bullshit-munkák című könyvében, amelyben egészen új megvilágításban láthatjuk az értelmetlen munkaköröket. A szerző szerint az értelmetlen munkakörök létezését korántsem lehet indokolni holmi vállalati anomáliákkal, ennél sokkal összetettebb problémáról van szó, amely inkább korunk menedzserkapitalizmusával van összefüggésben. Ez termeli ki azokat a munkaköröket, amelyek ha egyik pillanatról a másikra eltűnnének a föld színéről, észre sem vennénk a hiányukat, hiszen semmiféle módon nem járulnak hozzá a világ működéséhez – így semmi szükség a létezésükre. De ennél is nagyobb baj, hogy a felesleges munkát végzők anyagi és erkölcsi megbecsülése jóval nagyobb azokénál, akik történetesen hasznos feladatot látnak el. Így a bullshit-munkákkal teli világunk egyben igazságtalan társadalmat is eredményez. Hogyan lehetne ezen változtatni? A szerző nem marad adós a válasszal, amely itt egészen csattanósra sikeredett: Graeber szerint éppen a feltétel nélküli alapjövedelem lehetne az a minta, amely végeredményben megoldást nyújtana mindazokra a problémákra, amelyeket a bullshit-munkák, illetve a bullshit-munkások előidéznek.

Graeber munkáját különösen élvezetessé teszi, hogy tudományos igényességgel és könnyed stílussal mutat be egy olyan diszfunkciós mechanizmust, ami Magyarországon is megfertőzte a gazdaságot. Ám legalább ennyire fontos, hogy a szerző rendkívül fontos társadalomkritikai megállapításokat is tesz a művében, ami így már nem csak a bullshit-munkákat illeti, hanem korunk kapitalizmusát is, mely kitermelte ezt a rendkívül igazságtalan és lélekpusztító jelenséget.

David Graeber: Bullshit-munkák. Ford.: Boross Ottilia. Typotex Kiadó, 2020., 4900 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/50. számában jelent meg december 11-én.