Krasznahorkai László előre látta, hogy szkíta puccs készül?

Krasznahorkai László előre látta, hogy szkíta puccs készül?

Házkutatás a Szkíta Magyarország megalakítását tervező csoportnál (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valószínűleg a rendőrök is olvassák Krasznahorkai Lászlót, vagy ha eddig nem tették, most minden regényét beszerzik, megkönnyítendő a nyomozást. Az író legújabb, január 3-án, a 70. születésnapjára megjelent, Zsömle odavan című regényében egyebek mellett egy szélsőséges csoport fegyveres hatalomátvételi kísérletéről is ír. A regény főhőse Kada József, aki Magyarország királyának vallja magát, mert nem elég, hogy ősi jogon őt illeti a korona, a második világháború legreménytelenebb pillanatában Horthy Miklós titokban a fejére is tette azt, így a 92. évét taposó aggastyán az ország valódi ura. Kár, hogy ezt rajta kívül csupán néhány holdkóros vallja. A „király” körül összegyűlt alattvalók más megoldás híján, akár fegyverrel is megakadályoznák a magyarság végromlását. 

Ők lennének tehát azok, akiket a rendőrség most begyűjtött. Tíz helyszínen 150 rendőr vett részt egy összehangolt akcióban, amely során 11 emberrel szemben intézkedtek, akik a gyanú szerint fegyveres hatalomátvételre készültek Magyarországon – közölte szerdán a rendőrség honlapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). Tavaly novemberben egy olyan videó került fel az egyik közösségi videómegosztó portálra, amelyen egy társaság tagjai a „Szkíta Magyarország” megalakításáról és „nemzeti szabad katonai csapatok” felfegyverzéséről beszéltek. A KR NNI tájékoztatása szerint a csoport tagjai közölték azt is, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni. Kilátásba helyezték, hogy „hamarosan megtörténik a magyar rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása”.

A Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun megyékben, illetve Budapesten végrehajtott akciók során a nyomozók több helyszínen feltehetően éles maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt találtak, továbbá gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket foglaltak le. A lefoglalt tárgyak között szerepelnek még különböző – a magyar állam létezését tagadó – dokumentumok és a Szkíta Magyarország nevű szervezettel kapcsolatos iratok is – állt a rendőrségi közleményben.

És mindez Krasznahorkai tolmácsolásában: „annyira megdöbbent a töméntelen fegyver láttán, ez itt micsoda?!, préselte ki a száján aztán, mire fel elmagyarázták neki, hogy van itt mindenük, ezúttal Payr lépett mellé jobbról, és kezdte sorolni és mutatni, hogy ezek itt géppuskák meg gépkarabélyok, azok ott a legkülönbözőbb maroklőfegyverek, rombolópuskák és mesterlövészpuskák, hátul, tetszik látni, kéziránátok, a legmodernebb kivitelben, (...) több ezer fegyverünk van, és rengeteg lőszerünk, (...) mi készen állunk, a monarchia visszaállítása tulajdonképpen csak idő kérdése, mégpedig már csak egy rövid időé, a hivatalos haderő annyira lerohadt, annyira nem ér semmit, hogy azt sem tudják majd kimondani, hogy hipp, és már be is jelentjük a hoppot, készül a pontos terv arra, hol vannak a jelenlegi kormány legérzékenyebb pontjai, amilyen a média, a televíziók-rádiók, a víz, a gáz, az üzemanyagkészletek, a MOL, az MVM, a HM, a TEK, a BRFK-központ meg a laktanyák és a repülőterek, nem sorolom, készül, finomodik a terv, és rajtunk kívül senki nem tud erről” – olvashatjuk a regényben.

Ezek után aligha kerülhették el a felelősségre vonást: „a Badigyt tartóztatták le először, meg a Payrt, felelte a fiú, és leült a kínált helyre az ágy szélén, az előbbit is, az utóbbit is a törvényes állam ellen tervezett puccs kísérlete miatt, de Payr és a hozzá közel állók esete sokkal súlyosabb volt a fegyverek miatt, mert rájuk bizonyították, hogy ők álltak az arzenál mögött, s velük együtt buktak mindazok, akik távolból egyetértettek azzal, hogy csak és kizárólag egy katonai felkelés oldhatja meg a gordiuszi csomót a monarchiával kapcsolatban”. 

Krasznahorkai László eddig is gyanús volt, első két regénye, a Sátántangó és Az ellenállás melankóliája tökéletesen ábrázolta azt a kilátástalanságot, amelybe végül csak belesüllyedtünk, de ennyire naprakész előrejelzést eddig még nem írt. Reménykedve várjuk az újabb műveit.