Meghalt a Jóbarátok színésze, Matthew Perry

Meghalt a Jóbarátok színésze, Matthew Perry

Matthew Perry (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötvennégy éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt a Jóbarátok sokak által kedvelt színésze, Matthew Perry. Hivatalos képviselője arról tájékoztatta az NBC News-t, hogy a filmsztár Los Angeles-i otthonában, fulladásos halál következtében vesztette életét. A színészre a jacuzzijában találtak rá, az idegenkezűséget kizárták. Több részletet egyelőre nem közöltek.

Perry tíz évadon keresztül, 1994-től 2004-ig formálta meg a népszerű amerikai sitcom Chandler Bingjét. Huszonnégy éves volt a sorozat indulásakor, a hamar népszerűvé váló műsorral együtt nőtt fel. A Jóbarátokról többször írtunk már, így arról is, mennyire elválaszthatatlanná váltak a színészek az általuk megformált karakterektől. A nézők gyakran azonosították őket egymással, aminek időnként persze volt is alapja. Matthew Perryre így sokan élete végéig az öniróniára hajló, fanyar humorú Chandlerként gondoltak. A színész élete ugyanakkor válságosabb időszakokkal volt terhes, gyógyszer- és alkoholfüggőséggel is meg kellett küzdenie, ezekről pedig őszintén beszélt a nyilvánosságban.

Matthew Perry 1969. augusztus 19-én született Massachusettsben, de szülei válása miatt a kanadai Ottawában nőtt fel. A Jóbarátok előtt kisebb szerepket már kapott, de még viszonylag ismeretlennek számított. Olyan televíziós sorozatokban bukkant fel, mint a Beverly Hills 90210 vagy a Dream On. Utóbbi az HBO korabeli sikervárományosának számított, és az a David Crane és Marta Kauffman álltak mögötte, akik aztán a Jóbarátokat is elindították. Az elején nem lehettek biztosak a sikerben, így abban sem, hogy hosszú élete fog megérni a sorozat. De az alkotók nagyon bíztak benne, és már ekkor arra készítették fel a hat főszereplőt, hogy hamarosan mindenhol fel fogják ismerni őket. Végül így is lett.

A 2004-es záróévad után sokan reménykedtek egy későbbi visszatérésben, de erre kevés esély látszott. Végül 2021-re összehoztak egy ünnepi különkiadást, ekkor a hat színész az egykori díszletfalak között találkozott újra. A produkcióban, ha kamerán keresztül is, de szerepelt még a Gunthert megformáló, betegségével küzdő James Michael Tyler, aki nem sokkal később hunyt el. Sokan pedig annak örültek, hogy jelen tudott még lenni a Jack és Judy Gellert alakító, már nyolcvan felett járó Elliott Gould és Christina Pickles. Attól viszont kevesebben tarthattak ekkor még, hogy Matthew Perry lesz az, akit fájdalmasan hamar kell majd elveszíteni.

Perry mozis karrierje a Jóbarátok forgatása közben felívelni látszott, de később aztán visszaszorult a szélesebb közönség számára kevésbé ismert sorozatok világába. A kilencvenes évek második felében olyan sikerfilmekben láthattuk, mint a Bolond szél fúj vagy a Hármasban szép az élet, a Bérgyilkos a szomszédomban pedig Bruce Willis oldalán szerepelt. A kétezres éveket még olyanokkal kezdte, mint a Pereld a nőt!, illetve a Már megint bérgyilkos a szomszédom, ezeket követően viszont leginkább már tévéfilmekben és -sorozatokban játszott. A főszereplésével készült Mr. Sunshine széria 2011-ben nagy reményekkel indult, de végül egy évad után elkaszálták. Több epizód készült a Csoportban marad (Go On), valamint a Furcsa pár (The Odd Couple) című szériákból, de ezek sem hoztak átütő sikert. A Diane védelmében már nagyobb népszerűséggel futott, itt viszont csak három epizódban találkozhattunk vele. Újabb szerepei 2017 után már nem voltak, így utoljára a 2021-es Jóbarátok: Újra együttben láthattuk.

A Guardian felidézi, hogy egy 2014-es interjúban arról beszélt: bosszantja, mennyien köszöntik Chandlerként, és már nem is reagál erre. Ha Matthewként üdvözlik, dicsérve a munkáit, az persze rendben van, de az előbbit nem tudja elfogadni. A New York Timesnak pedig 2002-ben azt mondta: hihetetlenül akarta az ismertséget, és az ezzel járó figyelmet, pénzt, a legjobb helyet az étteremben. Abba viszont már nem gondolt bele, milyen következményei lehetnek az egésznek. A gyógyszerfüggőség 1997-ben, egy jetski-baleset után jött nála, később pedig úgy nyilatkozott, három évre nem is emlékszik már a Jóbarátokban töltött idejéből, és kilencmillió dollárt költöt arra, hogy megpróbáljon józan maradni. „Naponta 55 Vicodint vettem be, 58 kilót nyomtam, a Jóbarátokban közben harmincmillióan néztek – én pedig ezért vagyok képtelen megnézni, mert brutálisan vékony voltam” – fogalmazott. 

A West End 2016-ban mutatta be The End of Longing című színdarabját, önéletrajza pedig tavaly jelent meg Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet címmel, mely a Könyvmolyképzőnél rögtön magyar fordítást is kapott. 

A színésztől közleményben vett búcsút a Jóbarátokat gyártó Warner Bros.: „Lesújtott minket kedves barátunk, Matthew Perry halála. Matthew hihetetlenül tehetséges színész volt, kitörölhetetlen tagja a Warner Bros. Television Group-családnak. Komikusi zsenialitásának hatása az gész világon érezhető volt, öröksége pedig sokak szívében fog tovább élni. Ez egy szívszorító nap, mi pedig szeretettel fordulunk családja, szerettei és odaadó rajongói felé.” Perrytől Twitteren és Instagramon búcsúztak olyan korábban vele dolgozó színésztársai, mint Selma Blair, Natasha Henstridge, Paget Brewster vagy Laura Benanti. Megrendülésének adott hangot Melissa Joan Hart, Bai Ling és Mira Sorvino is. Gyászol a Jóbarátokban korábbi partnerét, Janice-t alakító Maggie Wheeler is.