Meghalt a Jóbarátok Guntherje, James Michael Tyler

Meghalt a Jóbarátok Guntherje, James Michael Tyler

James Michael Tyler (Fotó: Facebook/FRIENDS (TV Show) )

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötvenkilenc éves korában meghalt a Jóbarátok Guntherje, James Michael Tyler. A sorozat hivatalos Facebook-oldalán azt írták, egy közkedvelt színész és a Jóbarátok-család fontos tagja távozott. Tyler vasárnap reggel, Los Angeles-i otthonában hunyt el. Három évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála prosztatarákot, ez később átterjedt a csontjaira is. A menedzsere szerint a betegség kialakulása után a színész kampányba kezdett, hogy akiknél a prosztatarák kialakulásának veszélye fennáll, csináltasson egy vértesztet legalább negyvenéves korában. A prosztatarák elleni küzdelem jegyében a színész egy videót is közzétett idén, amiben Stephen J. Kalinich If You Knew című versét szavalja.

Tyler felbukkant még a Jóbarátok: Újra együtt című különkiadásban, de járni már nem tudott, így webkamerán jelentkezett be. Az 1994 és 2004 között futó sorozatban végig láthattuk őt, a Central Perk legendás pincérjét alakította, aki az első években munkát adott Rachelnek, majd Joeynak is. A karakter a sorozat tíz éve alatt végig szerelmes volt Rachelbe, ami visszatérő poénforrást jelentett, majd az utolsó részben végül csak szerelmet vallott, de persze hiába. Különc, szeretnivaló figurát alakított, akit a szereplők sokszor észre sem vettek, viszont aki nélkül mégsem tudták volna elképzelni a mindennapjaikat. Életem legemlékezetesebb tíz éve volt – mondta a színész a Jóbarátok: Újra együtt-ben. Hozzátéve, jobb élményt elképzelni sem tudna magának.

James Michael Tyler 1962. május 28-án született Mississippi államban, tizenegy éves korára pedig elveszítette édesanyját és apját is. A nővére mellett nőtt fel, majd az Anderson Egyetemen diplomázott, később pedig a Clemson Egyetemen tanult geológiát. Itt már tagja lett az egyetemi színjátszó körnek, majd 1988-ban Los Angeles-be költözött, ahol a Fat Man és Little Boy gyártási asszisztense lett. Az 1994-ben indult Jóbarátok 236 epizódjából 148-ban szerepelt. A kávézó olyan népszerű lett, hogy a sorozat tizenötödik születésnapja alkalmából Tyler két hétre megnyitotta a Central Perk másolatát Londonban. Rengeteg rajongó zarándokolt el ide, egy kávé mellett pedig megtekinthettek számos ereklyét a sorozat történetéből. A BBC mostani cikkében összegyűjtötte a tizenegy legemlékezetesebb dolgot Guntherrel kapcsolatban, köztük a pincér sosem változó hajviseletével vagy a pillanattal, amikor végül szerelmet vallott Rachelnek.

Első nagyjátékfilmje az 1997-es Motel Blue volt, majd később szerepelt a The Disturbance at the Dinner-ben és a Foreign Correspondents-ben is. Olyan sorozatok epizódszerepeiben tűnt fel, mint a Sabrina, a tiniboszorkány, a Dokik, a Sikersorozat vagy a Modern Music. Az elmúlt évtizedben már ritkán láthattuk őt, utoljára két 2020-as rövidfilmben, a Processing-ben és a The Gesture and the Word-ben szerepelt. Első feleségét, Barbara Chadsey-t 1995-ben vette el, majd 2017-ben összeházasodott Jennifer Carnóval, akivel haláláig együtt élt.