Meghalt Kirk Douglas

Meghalt Kirk Douglas

Kirk Douglas (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

103 éves korában elhunyt Kirk Douglas, hollywood-i színészlegenda, Michaal Douglas édesapja. Halálának hírét fia jelentette be a közösségi médiában.

A világnak ő egy legenda volt, egy színész az Aranykor filmjeiből, aki maga is mesés kort élt meg, emberbarát, akinek elkötelezettsége az igazság és azon ügyek felé, melyekben hitt, mérceként állt mindannyiunk előtt, de nekem és testvéreimnek, Joelnek és Peternek ő egyszerűen csak apa volt - olvasható a bejegyzésben.

Kirk Douglas kivándorolt orosz zsidók gyerekeként született 1916-ban Issur Danielovitch Demsky néven az Egyesült Államokban, a New York állambeli Amsterdamban. Hét gyerek közül ő volt az egyedüli fiú. Több mint 80 filmben szerepelt több évtizeden átívelő karrierje alatt. A Lawrence Egyetemen és a Drámai Művészetek Akadémiáján tanult. Színészi pályája az 1930-as években kezdődött, akkor vette fel a jól hangzó Kirk Douglas nevet.

A II. világháborúban a haditengerészetnél szolgált, de megsebesült és leszerelt. Nem hagyott fel a színészettel, hamar sztárrá vált. Filmes szerepei között drámai hős, megszemélyesített romantikus és modern alakokat, de szerepelt westernekben is.

Leghíresebb szerepe talán az 1960-es Spartacusban volt. Háromszor jelölték Oscar-díjra, az 1949-es A bajnokért, az 1952-es A rossz és a szépért és az 1956-os A nap szerelmeséért, ám végül nem kapott konkrét filmért díjat – 1996-ban azonban átvehette az Oscar-életműdíjat.

Egyik utolsó megjelenése a filmszakma elitjének körében 2017-ben volt, amikor meglepetésként részt vett a Golden Globe-on, éspedig menye, Catherine Zeta-Jones oldalán, akivel együtt adtak át egy díjat.