Mostantól Esterházy Péter néz a HÉV utasaira Rómaifürdőn

Mostantól Esterházy Péter néz a HÉV utasaira Rómaifürdőn

Az Esterházy Péter arcképével díszített fal Óbudán, a Rómaifürdő HÉV-megállóban az átadás előtt (Fotó: Óbuda-Békásmegyer önkormányzata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Esterházy Péter arcképével díszített falat adtak át Óbudán, a Rómaifürdő HÉV-megállóban csütörtökön az író születésnapján, a magyar próza napján.

„Csak a szabad embernek van esélye a szeretetre.” Ez az Esterházy-idézet került az író portréja mellé a HÉV-megálló épületének egy teljes falszakaszán – a mondat az Egy kékharisnya följegyzéseiből előszavában olvasható.

Az alkotást a Vertigo Murals alkotócsoport készítette, a kerület pedig a MÁV-HÉV-vel együttműködésben valósította meg – olvasható Óbuda honlapján.

Az eseményt Darvasi László író nyitotta meg – aki beszédében csak „Esterházy-megállóként” hivatkozott a helyszínre.

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy ennél autentikusabb helyszínt keresve sem lehetne találni, hiszen az író otthonához közeli HÉV-állomáson maga Esterházy Péter is rendszeresen megfordult. Mint mondta, alig néhány nappal vagyunk egy, a legnehezebb érzéseinket elmélyítő országos választás után, nagypéntek előestéjén, és a szomszéd háború is súlyos árnyékot vet ezekre a hetekre, „az idézet azonban, amelyet a családdal közösen választottunk, mindennél pontosabban írja le, ami ebben a lehetetlen időben is mozdíthatatlan igazság”.

Kemény Vagyim, a projekt egyik ötletgazdája, az Óbudai Anziksz főszerkesztője kiemelte, milyen szerencsés csillagzat alatt készült el az alkotás, és milyen példátlan gördülékenységgel, gyorsasággal tudott megvalósulni. Beszélt arról is, mennyire fontos, hogy a harmadik kerület az Esterházy-örökséget méltóképpen gondozza, és az itt élők kötődése az íróhoz minél többféleképpen, minél erőteljesebben meg tudjon jelenni.

Az Esterházy Pétert ábrázoló kép Burger Barna fotója alapján készült.