Rongálás vagy nem rongálás? – Furcsa sajtóközleményt adott ki a Libri

Rongálás vagy nem rongálás? – Furcsa sajtóközleményt adott ki a Libri

Képünk illusztráció (Fotó: a Libri Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön sajtóközlemény érkezett szerkesztőségünkbe a Libri Bookline pr-menedzserétől, a levél tárgya így hangzott: Többfős csapat próbált könyveket megrongálni egy budapesti Libri könyvesboltban. 

A szerdai, október 4-i esetről a sajtó is beszámolt: a budapesti Arena pláza Libri-boltjába betért egy pár aktivista – köztük a Budapest Pride szervezői –, és letépték a fóliát néhány, a „gyermekvédelmi” törvény értelmében lefóliázott kiadványról. Ezután a pénztárhoz mentek, és felajánlották, hogy az okozott kárt megfizetik, amire az üzlet munkatársai nem tartottak igényt, mondván, a könyvekben nem keletkezett kár.

Ezt a mai sajtóközlemény is megerősíti: „Szerda délután egy többfős csoport tért be a budapesti Aréna plázában lévő Libri könyvesboltba. Az ott található, fóliázott könyvekről letépték a csomagolást, majd a pénztárnál jelentkeztek, hogy megtérítenék az anyagi kárt. A boltvezető jelezte nekik, hogy anyagi kár nem keletkezett, pénzt a Libri ezért nem fogad el, valamint tájékoztatta őket arról, hogy a könyveket a hatályos jogszabályoknak megfelelően csomagolták, így vissza kell küldeniük fóliázásra, mielőtt újra kikerülnek a polcokra.”

Rongálásról tehát sem az idézett passzusban, sem a sajtóközlemény más bekezdéseiben nem esik szó – a levél tárgya mégis ez. Vagyis olyasmit sugall, ami nem történt meg. Ahogy az a rész is furcsa, amikor a Libri arról ír: „A Libri ismételten szeretné jelezni, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint jár el, amikor zárt csomagolásban értékesíti azokat a könyveket, melyeket érintenek a gyermekvédelmi jogszabályok könyvforgalmazásra vonatkozó passzusai. Egyúttal kérik, hogy a könyvesboltok munkatársainak és vásárlóinak nyugalmát ne zavarják, biztonságát ne veszélyeztessék azok sem, akik esetleg nem értenek egyet a fentiekkel.”

Az nem derül ki, hogy a Libri által is leírt esetben ki és mivel „veszélyeztette” a könyvesboltok munkatársainak és vásárlóinak biztonságát.  A kissé zagyva sajtóközleményt talán magyarázza, hogy a Libri-Bookline-t nemrég lényegében teljes egészében megvásárolta a kormány által hatalmasra – és tőkeerősre – hizlalt Matthias Corvinus Collegium. A cég vezetésében és igazgatóságában már korábban változások történtek, most pedig láthatjuk, milyen, amikor az új tulajdonosnak való megfelelési kényszer vezeti egy sajtóközlemény írójának tollát: hiába szerepel benne fehéren feketén a szikár igazság, valahogy muszáj negatív színben feltüntetni a fóliatépési akció résztvevőit.