Agyukra ment a szerelem

Agyukra ment a szerelem

Szerelemre tervezve (Fotó: HBO MAX)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi lenne egy tökéletes kapcsolat titka? A szerelem? A feltétlen bizalom? A teljes elfogadás? Aligha. Sokkal inkább egy csip az agyban, amely minden gondolatot és érzelmet azonnal közvetít a társunknak, akinek szintén lapul egy apró készülék a fejében. A technológia segítségével eggyé válunk a másikkal, átadjuk magunkat neki. Hát lehet ennél erősebb kötődés? Valószínűleg nem, de félelmetesebb sem. Ez a legnyilvánvalóbb tanulsága a Szerelemre tervezve (Made for Love) című HBO-sorozatnak, amely egy évvel a premier után immár Magyarországra is megérkezett.

Az HBO március 8-án indította el nálunk az eredetileg Észak-Amerikában, majd Latin-Amerikában, végül több európai országban is elérhetővé tett online tartalomszolgáltatását, az HBO Maxot, amely a korábbiakhoz képest jóval több tartalmat, mozifilmeket és sorozatokat kínál. Az országra szabott nagy dobás A besúgó című magyar gyártású széria, amely a nyolcvanas évek állambiztonsági titkokkal terhelt hétköznapjait mutatja be. A mások mellett Thuróczy Szabolcs, Váradi Gergely és Szőke Abigél szereplésével készült sorozat április 1-jén debütált, addig az Amerikában már sikerrel bejáratott produkciókkal kellett beérnünk. Ezek közül az egyik legbizarrabb a Szerelemre tervezve.

Erről az első jelenet láttán akár összehasonlítás nélkül is meggyőződhetünk: a kietlen, sivatagos tájban felcsapódik egy vízakna fedele, és a mélyből egy csuromvizes fiatal nő mászik elő flitteres, neonzöld kisestélyiben. Mivel a sorozat alig félórás epizódokból áll, a rejtélyek nem maradnak sokáig megoldás nélkül. A láthatóan zaklatott, menekülő nőről hamar kiderül, hogy ő Hazel Green (Cristina Milioti), a technológiai guru, Byron Gogol (Billy Magnussen) felesége, aki tíz évig élt bezárva egy virtuális valósággal végtelen belső térré tágított erődben, ahol a férje szándéka szerint boldognak kellett volna lennie, mégsem volt az.

Gogol neve nem véletlenül utal egyszerre az orosz irodalom klasszikusára, akinek groteszk köpönyegéből írók generációi bújtak elő, és napjaink technológiai óriására, a Google-ra. A virtuális valóság a helyettesítéssel minden realitást megkérdőjelező hatalma első látásra is rémisztőnek tűnik, igazán borzongatóvá azonban mégis a (fekete) humor teszi. A Szerelemre tervezve esetében nem annyira a disztópikus dizájn, mint inkább a komikum vetíti előre a ránk váró, ellenállhatatlanul áramvonalas apokalipszist.

A feltaláló legvadabb ötlete az agyba ültetett csip, amely segítségével a párok mindent megosztanak a másikkal: amint a készülék aktiválódik, eltűnik a határ a két önálló lény között, és a szerelmesek egyetlen virtuális tudattá válnak. A kísérletek ugyan nem zárultak még le, Gogol úgy dönt, hogy kipróbálja a csipet: a saját feleségén, aki, amint rádöbben, hogy mi történik vele, menekülni kezd. S bár a fejében lévő szerkezet egyelőre nem szinkronizál, vagyis a tudatuk nem egyesült, nyomkövetőként tökéletes: a férfi mindent tud a nőről.

Az Alissa Nutting amerikai szerző 2017-es regénye alapján készült sorozat alkotói nem mindig tudták eldönteni, hogy milyen műfajban mozognának legszívesebben, az egyenetlenségek, hiányosságok és ellentmondások – illetve a sikerületlen irónia miatt kissé ügyefogyott magyar cím – ellenére a Szerelemre tervezve mégis hitelesen beszél olyan témákról, mint a párkapcsolati erőszak, a technológiai fejlődésbe vetett vakhit és a valóságérzékelés elvesztése. Ezek persze egyenként is könnyen szétfeszítenék egy nyolcrészes széria – összesen alig négyórás – kereteit, a főszereplőknek köszönhetően azonban mégsem hullik darabokra a produkció.

Ez elsősorban a feleséget alakító, korábban az Így jártam anyátokkal-ban, a Black Mirrorban, A Wall Street farkasában és a Fargóban látott Cristin Milioti érdeme, aki az egyik pillanatban még a csapdába esett nő tragédiáját jeleníti meg fájdalmas hitelességgel, a következőben pedig már burleszkszerűen botladozó komikaként tűnik fel, nem kevésbé hatásosan. Ha a vizualitás, a történetvezetés és az elbeszélésmód nem is tartogat semmi váratlant, Milioti miatt mégis érdemes adni egy esélyt a sorozatnak (amely hamarosan a második évaddal tér vissza).

Szerelemre tervezve, amerikai dramedy, HBO Max, 2021.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/12. számában jelent meg március 18-án.