Weinstein ügyvédek segítségével akarta lejáratni áldozatát

Weinstein ügyvédek segítségével akarta lejáratni áldozatát

Harvey Weinstein (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban ismeretlen részletek kerültek nyilvánosságra azzal összefüggésben, milyen módszerekkel dolgozott Harvey Weinstein és stábja – írta a brit Independent. Jodi Kanto és Megan Twohey a New York Times újságírói, akik régóta kutatták, miként zaklathatott egy sor színésznőt büntetlenül a nagy hatalmú producer. She Said című kötetük szerint Harvey öccse, Bob Weinstein két évvel a botrány kirobbanása előtt levélben győzködte, hogy kérjen segítséget. Bob szerint testvére mindig csak a bűneit igyekezett kisebbíteni, illetve az áldozatait hibáztatni, ezzel pedig szégyent hozott a családra.

A könyv szerint Harvey Weinstein megbízottjai folyamatosan igyekeztek lejáratni azokat, akik zaklatással vagy nemi erőszakkal vádolták a producert. Rose McGowan 1997-ben állt elő azzal, hogy a filmes megerőszakolta, ami után Weinstein a per helyett inkább százezer dolláros megállapodást kötött vele. Lisa Bloom és David Boies ügyvédek pedig egy hatpontos tervet írtak össze 2016 decemberében arra vonatkozólag, hogy miként rombolják le a színésznő megítélését.

„Felkészültnek érzem magam, hogy segítselek a világ Rose-aival szemben, miután annyit képviseltem már közülük” – írta Bloom. Jó ötletnek találták például, hogy egy olyan cikket futtassanak fel, ami egy teljesen szétesett személynek mutatja be a színésznőt. Úgy okoskodtak, hogy ha ezek után valaki rákeres majd Rose McGowanra, rögtön ez a cikk ugrik fel az elsők között. McGowan a történtek miatt követeli, hogy a két ügyvédet zárják ki a kamarából. Bloom egyébként hibának nevezte, hogy együtt dolgozott Weinsteinnel.

A színésznő a Variety-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte nem fog már Hollywoodban dolgozni, mert nem látja semmi értelmét, és nagyon fájdalmas ez számára. Magánemberként viszont rendkívül boldognak és kiegyensúlyozottnak érzi magát, ezt pedig nem tudják elvenni tőle.

Ahogy a Variety cikkéből kiderül, a könyvben megszólal a Miramax egy asszisztense, Rowena Chiu is, aki évtizedekkel ezelőtt szintén Weinstein zaklató viselkedéséről számolt be. Az őt egy hotelszobában letámadó producer vele is megegyezett annak idején, titoktartási kötelezettséget íratva alá. Chiu-nak a történtek után volt egy öngyilkossági kísérlete is.