Orbán farmergatyában képviselte március 15-én Magyarországot Szerbiában

Orbán farmergatyában képviselte március 15-én Magyarországot Szerbiában

Belgrád, 2020. március 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke Belgrádban 2020. március 15-én. Az informális megbeszélésen a koronavírus-járvány elleni védekezés és a migrációs válsághelyzet volt a téma. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Képzeljük el azt a szökőárcunamit, amit a fideszérdekű média zúdítana bármely miniszterelnökre, aki március 15-én hivatalos látogatásra Szerbiába utazik, ha az nem éppen a fideszes miniszterelnök volna.

Orbán Viktor ugyanis 2020. március 15-én, vasárnap ezt tette. Koronavírus veszélyhelyzet ide, vagy oda, az árvízi hajós, a vezénylő tábornok nem az ország súlyos gondjaival foglalkozik, hanem a szerb elnökhöz, Alekszandar Vucsicshoz utazik migráncsozni.

Én aztán igazán híve vagyok a kölcsönös történelmi kiengesztelődésnek, de biztos, hogy március 15-e egy hazáját szerető magyar miniszterelnöknek a legjobb dátum a Szerb Köztársaságba utazáshoz? Nem feledjük Damjanich Jánost, de nem feledhetjük ezen a napon az 1848-as délvidéki szerb felkelést sem, amely során a szerb felkelők hátba támadták a Magyar Királyságot, közösen harcoltak a szabadságharcunk ellenében az osztrák hadsereggel, és iszonyú etnikai tisztogatást hajtottak végre nemcsak a magyar, de a német, román és horvát falvakban is. A mai Szerbia lakói természetesen nem tehetnek az akkori eseményekről, elődeik tetteiről, ám az ünnepeink a szimbólumról is szólnak. Márpedig ha van egy dátum, amelyen a magyar miniszterelnök nem látogathat a szerb fővárosba, az március 15-e. Ugyanúgy, ahogy nem koccintgatunk december 1-jén a románokkal.

A következő szint azt lehetne, ha jövő március 15-én Bécsbe látogatna a miniszterelnök. Vagy esetleg október 23-án Moszkvába.

A tartalom mellett érdemes még néhány szót vesztegetnünk a formára. Én igazán nem vagyok egy divatnáci, de a konzervatív szellemem ki nem állhatja, hogy a hazámat egy slampos figura képviseli miniszterelnökként külföldön. Az MTI által kiadott fotón jól látszik, hogy Orbán Viktor egy trottyos farmernadrágban találkozott Alekszandar Vucsiccsal, aki viszont pechünkre szereti a jól szabott öltönyöket, és nem fél azokat felvenni. Így még nagyobb a kontraszt a TSZ-elnöknek öltözött magyar miniszterelnök, és a multinacionális vállalat vezérigazgatója bőrébe bújt szerb elnök között.