Az ukrán csodafegyver – Egy szent képen

Az ukrán csodafegyver – Egy szent képen

Amerikai katonák Javelint indítanak (Fotó: U.S. Department of Defense)

Fotó: Paolo Bovo

Az ukrajnai honvédő háborúban napok alatt megjelentek a legendák, a hősök és a reményt adó csodafegyverek, ahogy ez sok más, egyenlőtlen felek között vívott küzdelemben előfordult már az elmúlt évszázadokban. Az ukránok számára egy amerikai páncéltörő rakéta, a Javelin (vagyis Gerely) ez a csodafegyver. A Javelin azonban különbözik a reményeket soha be nem váltó mágikus csodafegyverektől: ez nagyon is létezik, és a hatékonysága félelmetes.

Sok vallásos emberben megütközést kelthet, ha a kontextus ismerete nélkül lát egy Mária Magdolnáról készített grafikát, amint egy FGM–148 Javelin páncéltörő rakétát kilövő indítóberendezést tart a kezében. Pedig a szabadságukért küzdő ukránok szemében a páncéltörős szentkép egyáltalán nem számít blaszfémiának, sőt ez az ellenállásuk szimbóluma. A Javelin rakétavető köré valóságos kultusz épült az elmúlt hetekben, hiszen az ukrán népnek mindennél nagyobb szüksége van a reményre. Márpedig egy olyan fegyver, amit a nyugati országok szinte korlátlanul küldenek Ukrajnába, és 90 százalék fölötti a hatékonysága, tökéletesen alkalmas a remény életben tartására.

• Miért ilyen hatékony a Javelin?
• Hogyan töri át a modern páncélzatot is?
• Mennyibe kerül a fegyver?

A teljes cikket a Magyar Hang április 8-án megjelent, 2022/15. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!