A Fidesz visszatérése

A Fidesz visszatérése

Fásy Ádám, Fricz Tamás, Stefka István, Pataky Attila, Bencsik András, ifj. Lomnici Zoltán, Bayer Zsolt, Semjén Zsolt és Deutsch Tamás a Békemeneten 2024. június 1-jén (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Erőteljes bizakodással készült a kormánypárt a vasárnapi választásokra. Orbán Viktor tavalyi kongresszusi beszédéből kiderült, a párt felső vezetésében tisztában voltak azzal, hogy okozott társadalmi elégedetlenséget a korábbi magas infláció, a reálbér csökkenése, ám a gazdasági helyzet javulásával a közhangulat romlása megfordítható. Amennyiben megmarad az ellenzék megosztottsága, több kisebb ellenzéki párt nem éri el az öt százalékos küszöböt az európai parlamenti választáson, akkor akár 10–15 százalékot is elérhet a semmibe vesző szavazatmenynyiség, a kormánypárt szavazói pedig nagyobb tömbben elmennek, és a Fidesz megint nagy győzelmet arat. Ez volt a terv, amelybe durván belerondított a kegyelmi botrány, majd a Magyar Péter-jelenség. Minden nehézség, botladozás ellenére a múlt heti közvélemény-kutatások, majd a Békemenet azzal a reménnyel töltötték el Orbánékat, hogy a nagy győzelem most sem marad el.

Az Európai Néppártból való kilépés óta a Fidesz a „semmi ágán” ül az európai pártpolitikai színtéren. Mivel eddig egyetlen egy más európai parlamenti frakciót sem sikerült találni magának, légüres térbe került. A június 9-ei EP-választás magával hozza az európai parlamenti erőviszonyok és pozíciók átalakulását, újra rendezését. Bármelyik frakcióba is megy majd a Fidesz, akkor tud igazán előnyös pozíciót kiharcolni, ha minél több európai parlamenti mandátumot tud szerezni, vagyis minél nagyobb erőt tud felmutatni. Korábban még olyan várakozásról is lehetett hallani, hogy az ellenzék már-már szélsőséges megosztottsága, az elveszett szavazatok miatt a Fidesz–KDNP akár 14 mandátum megszerzésére is képes lehet a 21-ből, amely egyértelmű, nagy győzelemmel kecsegtetett, és meglehetősen kedvező előjelnek tűnt a 2026-ban esedékes országgyűlési választások előtt. Ellenben egy szétzilált, újabb nagy bukást elszenvedő ellenzék továbbra is csak kis önbizalommal mehetett volna a következő megméretésre. Csakhogy a politikában többek között az az izgalmas, hogy adódnak váratlan fordulatok, különösen versengő, többpártrendszeren alapuló politikai rendszerekben.

• Mit okozott Magyar Péter feltűnése?
• Hogyan változtatott a Fidesz a Magyar Péter jelenségre reagálva?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap június 13-ig kapható 2024/23. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!