A háttérben húzódó jüanszál

A háttérben húzódó jüanszál

Orbán Viktor kormányfő és Hszi Csin-ping kínai elnök (középen, j-b) a Budavári Palota Oroszlános udvarában tartott fogadáson 2024. május 9-én. Mellettük Peng Li-jüan, a kínai államfő (b) és Lévai Anikó, a magyar miniszterelnök (j) felesége (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Az egykoron legendás kommunista szombat helyett kommunista szerda-csütörtök-pénteket tartottak a vörösre lobogózott Budapesten. Hszi Csin-ping elvtárs, a Kínai Kommunista Párt főtitkára, egyben a Kínai Népköztársaság elnöke ellátogatott az ázsiai atomhatalom Magyarország nevű akkumulátorés e-autógyártó üzemegységébe, ahol munkalátogatáson fogadta az üzem vezetőjét, Orbán Viktort, és üzletkötőjét, Szijjártó Pétert.

Távirati stílusban tulajdonképpen ennyi történt a nagy reményekkel várt látogatáson, az „üzletkötő” nyilatkozataiból ismerhetjük a felszínt, 18 megállapodást köttetett az örök és megbonthatatlan barátság égisze és az égben úszó felhők örve alatt. A szerződésekről részleteket nem árultak el, azaz rogyásig veszünk fel megint egy halom kínai hitelt; no de nem menjünk ennyire a dolgok elébe! Amit az orrunkra kötöttek: még több gyár épül „alapvetően az ország keleti felén” (naná, hol máshol, miközben Felcsút környéke továbbra is érintetlen!), óriási határátkelő létesül Szerbia irányába, közlekedés-építési projektek indulnak, és még cseresznyét is exportálunk Kínába, illetve segítünk az ottani szarvasmarha-populáció sokasodásában. Nekünk akkus nehézvíz, nekik szaporítóanyag jut, kinek mit intézett a kormánya, ugye. Nos, ez a felszín. Ne higgyük, hogy a távol-keleti óriás csupán ezért szentel kitüntetett figyelmet hazánknak. Érdemes megvizsgálnunk a háttérben húzódó jüanszálat (megrögzött atlantisták kedvéért: Kína fizetőeszközéről van szó!).

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!