Nernia krónikája: A migránsozás évei

Nernia krónikája: A migránsozás évei

A Fidesz manipulatív plakátja Budapesten 2018. április 5-én (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Heti rendszerességgel tettem meg 2016 augusztusától a Debrecen-Békéscsaba utat tanulmányi okok miatt. Csöndes bihari, észak-békési falvakon át vezetett az utam, és ahányszor arra autóztam a kátyúkkal szaggatott 47-esen, mindannyiszor végig kellett néznem a lámpavasakon lógó adóforintjainkat, rettegtető kormányzati plakátok formájában. Minden faluban, minden vason ott libegtek a felkiáltó mondatok („Szavazzunk nemmel! Ne kockáztassunk!”), és persze a dátum, október 2.

Pici ugrás visszafelé az időben, mielőtt a menekültprobléma témakörére térnénk: 2014. október 28., tüntetés az internetadó ellen. Olyan elementáris erejű tiltakozás indult a tervezett adatforgalmi adó ellen, amilyenben talán azóta sem volt része a hatalomnak. Három nappal a látványos, több tízezres tüntetés után a kormányfő visszakozott, majd saját magát kárpótolva nemzeti konzultációt hirdetett. A tények, ami miatt megremeghetett a szakkollégiumi focimeccseken edződött térd: civilek tüntettek, nem pártzászlókat lobogtatott az őszi szél, és haragos fiatalokkal telt meg az Erzsébet híd.

2015 és 2016 két olyan év volt az elmúlt 12 sorában, amelynek világpolitikai eseményei megágyazták a Fidesznek a 2018-as, újabb kétharmados választási győzelmet. A kormánypárt hátradőlve figyelhette a szíriai eseményeket, tudván azt, hogy a háború elől menekülők megindulnak majd Európa felé, és ebből profitálhat a párt a közelgő választásokra készülődve. A rezsicsökkentés akkor épp belesüppedt a mindennapok szürkeségébe, új ellenségre volt szükség, a szíriai polgárháború pedig kitermelte a finkelsteini gyűlöletpropaganda üthető-gyűrhető alanyát, a menekülő embert, a migránst.

Erről is olvashat a teljes cikkben:
• „A 2018-as választást megelőző kormánykampány kitűnően mutatta be, hogyan tölthető meg a tábor feje a kormányzati propagandaüzenetekkel, és miképpen tartható is benne, hogy még véletlenül se kússzon más téma az agyakba.”

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!