Ahol a népnek nincs szava

Ahol a népnek nincs szava

Népszavazási plakát Tatán (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Az EU-párti népszavazás az ellenzéki pártokat is megosztó, az MSZP által bedobott, majd a Jobbik által felkarolt ötlete kapcsán sok szó esett arról, miért tűnik zsákutcának ez a kezdeményezés. Voltak, akik a brexit előképére mutogattak, mondván, ennek a kalandnak is könnyen valami hasonló lehet a vége; sőt a politikai paranoiára hajlamosabbak annak adtak hangot, hogy ha a Fidesz valóban ki akarja vezetni az országot az unióból, azt pontosan így fogja feljátszani, egyes ellenzéki szereplőkkel elvégeztetve az első lépéssel járó piszkos munkát.

Mások az ellenzék alkalmatlanságát hangsúlyozták, hiszen valóban különös gondolat a küszöbön álló, kézzelfogható megélhetési válság idején az európai egység elvont eszméjével kampányolni. Ezek mind jogos felvetések, ám minél többet foglalkozunk velük, annál inkább azt az illúziót táplálják, hogy Magyarországon még létezik a népszavazás intézménye. Holott a Nemzeti Együttműködés Rendszere azt már rég felszámolta.

• Miért gyakorlatilag lehetetlen jogi kötőerővel bíró népszavazást tartani?
• A népszavazás ma már nem több mint egy a politikai nyomásgyakorlás eszközei közül.

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent, 2022/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!