Ahol rég eltemetett álmok születnek újjá

Ahol rég eltemetett álmok születnek újjá

A CEU budapesti épülete 2018. december 3-án (Fotó: AFP via Europress/Kisbenedek Attila)

A Közép-európai Egyetem a 2017-es lex CEU-ként elhíresült törvénymódosítás miatt már nem folytathat Magyarországon diplomát adó képzéseket. Ám posztgraduális és ismeretterjesztő kurzusaik továbbra is népszerűek. A magyar nyelvű Socrates-program órájára látogattunk, ahol azok kapnak új esélyt a tudásra, akiknek fiatal korukban nem volt lehetőségük továbbtanulni.

Hétfő este 6 óra, a helyszín a CEU Nádor utcai ultramodern épülete. Az emeleti tanteremben kezdődik a társadalomtudományi óra: szociológia, majd antropológia. Az érintőképernyős okostáblán már kivetítve az e heti foglalkozás témája: Hogyan éljük túl a kultúrát, amit teremtettünk?

„Olvastátok a házi feladatra kapott tanulmányt?” – jár körbe a kérdés. „Birkóztam vele, nem volt könnyű. Akadt jó pár szó, amit nem is értettem” – így a jellemző válasz.

„Most levetítek egy kisfilmet, angolul lesz, de ne ijedjetek meg, ha nem értitek. Fontosabb az, amit a képek szemléltetnek nektek” – nyugtat meg mindenkit Szántó Diána, a tanár, civilben kulturális antropológus, majd az okostáblán elindítja a vetítést. A kisfilm a népesség alakulását, a népmozgásokat szemlélteti az emberiség kialakulásától napjainkig. A teremben síri csönd, mindenki a kivetítőt figyeli. Pörög a számláló, apró sárga pontok tűnnek fel a térképen, minden pötty megjelenése 1 millió embert jelent. Krisztus születése idején 170 milliót mutat, innen emelkedik egyenletesen, s csak egy-egy pusztító világjárvány idején lassul kissé. Az 1700-as évektől kezdve aztán őrült pörgésbe kezd, az ipari forradalom kezdetekor 759 millió főt mutat, majd a XX. század kezdetén már 1,9 milliárdnál tart, és minden korábbinál meredekebben, megállíthatatlanul fut felfelé. „Milyen gondolatok merültek fel bennetek, ahogy a filmet néztétek?” – töri meg a csendet és indítja útjára a diskurzust Dia.

• Mitől félnek leginkább az iskolát fiatalkorukban idő előtt abbahagyó felnőttek?
• 
Milyen készségeket fejleszt leginkább a CEU Socrates-programja?
• 
Milyen tapasztalataik vannak a diákoknak a Socrates-programban részt vevő tanárokkal kapcsolatban?
• 
Milyen új terveket szőnek azok, akik elvégzik ezeket a kuruusokat? 
• 
Milyen tudományterületekkel foglalkoznak majd az ősszel induló új képzések? 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!