170 millióba került az adófizetőknek a nyugdíjasoknak szánt propaganda

170 millióba került az adófizetőknek a nyugdíjasoknak szánt propaganda

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A júniusi európai parlamenti és önkormányzati választás kampányára időzítve jelent a közpénzből finanszírozott Jókor című ingyenes kiadvány, amelyet májusban kézbesítettek a nyugdíjasoknak. Az ezúttal Reviczky Gábor színművésszel a címlapon készített magazin ugyan a Magyar Államkincstár (MÁK) kiadásában jelenik meg, a megrendelő Rogán Antal minisztériuma, amely a tartalmat is szolgáltatja hozzá: a kormány üzeneteit ismétli.

Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúnak álcázott kampányanyag formájában jelent meg a lapban, amelyben a nyugdíjasokat érintő intézkedések mellett a békéről beszélt. A további kormányzati narratívák az Erasmus-ügyben magyarázkodás és a kormány saját ösztöndíjrendszerének ismertetésében, a Gondosóra-program méltatásában öltöttek testet, némi bulvárral fűszerezve. Ezek egytől egyig a kormánynak fontos üzenetek, a gondosóra-programért éppen az a Miniszterelnöki Kabinetiroda felel, amelyet miniszterként Rogán vezet. Apropó: éppen a napokban jelentette be Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó, hogy 650 ezren regisztráltak már az eszközre, amellyel szükség esetén segítség hívható.

A kiadványban egyébként az Orbán-kormány által alapított Idősek Tanácsa köszöntötte az olvasókat. Emlékeztettek: azért javasolták egy időseknek szóló kiadvány létrehozását, hogy „fontos, hiteles” hírek jussanak el a korosztályhoz. Figyelemre méltó viszont, hogy ennek ellenére az „időszakosan megjelenő újság” impresszum nélküli, továbbá nem szerepel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által regisztrált sajtótermékek között sem, noha 2020 óta már 9 száma jelent meg (Ennek okáról kérdeztük a kincstárt, de nem kaptunk tájékoztatást).

A fényes papírra nyomtatott információs kiadvány 2,1 millió példányban jelent meg. Az újság sajátos koprodukcióban készül: a kiadó ugyanis az államkincstár, de a Rogán Antal által vezetett minisztérium a megrendelője, mégpedig a Balásy Gyula üzletember tulajdonában álló Lounge Design Kft. és New Land Media Kft.-vel kötött keretszerződései terhére (Mint arról korábban írtunk, a kabinetiroda ezeket a szerződéseket a kormányzati narratívák közvetítésére kötötte a két vállalattal.) A gyakorlatban ez azt jelentheti, a kabinetiroda készítteti elő a tartalmat a lap számára, és ingyen adta át a kincstárnak használatra.

A Magyar Államkincstár a Jókor kiadvány gyártását, csomagolását, címzését és a postának való leszállítását a Lounge Design Kft.-től rendelte meg összesen nettó 176 millió forintért – derült ki a MÁK-tól közérdekűadat-igényléssel kikért információkból. A nyomtatásban és megszemélyesítésben a kormánypárti lapok kiadója, a Mediaworks Zrt. és annak alvállalkozója, a Puskás-Bag Kft. volt a Lounge Design partnere. A Kabinetiroda és az államkincstár között 2020-ban létrejött szerződést viszont időközben többször módosították. Ám ellentétben a négy évvel ezelőtti gyakorlattól, ezúttal adatigénylésünkre nem adták ki a módosítást, csak betekintést biztosítottak. Így tudtuk meg, hogy az eredeti megállapodás már ötször változott – legutóbb 2023 októberében –; és azt is: a MÁK-ra eső feladatok költségét is kabinetiroda biztosítja költségvetési megállapodás alapján a MÁK-nak. A szerződés egyébként több pontban módosult az eredetihez képest: a Jókor szerkesztőbizottsága például mára teljesen kicserélődött. Kikerültek belőle a Fidesz olyan másod/harmadvonalbeli politikusai, mint a már említett Nyitrai Zsolt és Dömötör Csaba parlamenti államtitkár. De Mészáros József korábbi MÁK-elnök sem tagja már (Mészáros neve ugyanakkor feltűnt a májusi lapban: ő az egyik aláírója az Idősek Tanácsa nevében írt köszöntőnek). Jelenleg papír szerint Labancz Attila, a kincstár lakossági szolgáltatásokért felelős elnökhelyettese és a kabinetiroda főmunkatársa felel a lapért.

A lap ezúttal is keresztrejtvénnyel zárul, aki beküldte, nyereményjátékban vehet részt. Ezt a Magyar Államkincstárnak kell postázni július közepéig. Egy hozzájárulással a pályázó kapcsolatban maradhat a kormánnyal. A visszaküldött adatlapokat aztán egy másik állami szervezet, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. dolgozza fel, vagyis az adatokat a Kincstár továbbküldi ennek az állami vállalaton keresztül a Rogán-féle Kabinetirodának.