Ismét Várhelyi Olivért jelöli Orbán Viktor uniós biztosnak

Ismét Várhelyi Olivért jelöli Orbán Viktor uniós biztosnak

Várhelyi Olivér uniós biztos (Forrás: Várhelyi Olivér/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel folytatott legutóbbi konzultációm után ismét Várhelyi Olivért jelölöm az Európai Bizottságba – közölte Orbán Viktor. A magyar kormányfő azt X-en (korábbi Twitter) azt írta, hogy „az elmúlt öt évben Várhelyi biztos bizonyította, hogy az EU pozitív erőként képes változtatni a szomszédságában és azon túl. Remek munkát fog végezni” az Európai Bizottságban – vélte a miniszterelnök.

Várhelyi Olivérrel szemben korábban az Európai Parlament vizsgálatot kért, mert szerinte „szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”. Emlékezetes vele kapcsolatban az is, hogy idén májusban egy grúz ügynöktörvényt kritizáló, már nyilvánosságra hozott bizottsági közleményről tűnt el a neve, majd pár nappal később Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök egyenesen azzal vádolta, hogy Várhelyi megfenyegette őt, a biztos szerint félremagyarázták a szavait.

Az Európai Bizottságba minden kormány egy-egy tagot küld. Arianna Podesta bizottsági szóvivő csütörtökön megerősítette: Von der Leyen aznap reggel kiküldte a leveleit 25 országba, hogy augusztus végéig mondják be lehetőleg egy nő és egy férfi nevét, hacsak nem ismét az eddigi biztost küldenék. (A 27 tagállamból Németországot maga Von der Leyen képviseli, Észtországot Kaja Kallas külügyi és biztonságpolitikai főképviselő-jelölt, akiről korábban az állam- és kormányfők döntöttek.) Ennek ellenére már több tagállamból előre jelezték, ki lenne a biztosuk. A bizottsági elnök elbeszélget majd a jelöltekkel, ezután dönti el, hogy ki milyen területért felel – nem mindegy, hogy olyat, ahol erősek az EU jogkörei, vagy olyat, ahol kevés érdemi eredményt lehet elérni. Utána az Európai Parlament (EP) szakbizottságai hallgatják meg Várhelyit, amelyek a neki kiosztandó témával foglalkoznak. A képviselők hivatalosan nem pöckölhetnek ki egy-egy jelöltet, de az EP-nek a folyamat végén meg kell szavaznia a teljes testületet, és jelezheti, ha ehhez valakiben akadályt lát, így ilyenkor a bizottsági elnök változtathat a portfólióján vagy akár cserét is kérhet az adott kormánytól.